Ingen ferier nasjonaldag som amerikanerne. Nasa sender fartøyet Deep Impact, oppkalt etter katastrofefilmen med samme navn, mot kometen Temple 1 i 2004. Etter planen skyter farkosten et 350 kilos prosjektil mot kometen på USAs nasjonaldag 4. juli året etter, til en pris på totalt 279 millioner dollar. Hvis kometen er av mykt materiale blir krateret så stort som 125 meter vidt og 25 meter dypt, hevder Peter Schultz ved Brown University i Providence, Rhode Island, overfor New Scientist.

Astronomene vet at kometer er en blanding av is og støv med et mørkt lag som overflate. De vet imidlertid lite om hva som befinner seg i isen på innsiden. Et stort krater kan vise frem deler av isen. Heten fra treffet og solstråling fordamper noe av isen slik at astronomene får muligheten til å studere sammensetningen dens. Effektene av skuddet vil gjøre kometen 100-ganger lyssterkere. Det er dermed mulig at den blir synlig for det bare øyet fra Jorden.

Tempel 1 er valgt fordi den er på rett sted til rett tid, og fordi den er stor nok. Banen bringer den 5 kilometer store kometen til avstand på 80 millioner kilometer fra Jorden. Prosjektilet er hovedsaklig av kobber og bærer med seg et kamera. Deep Impact observerer kometen med kameraer og spektrometre i 15 minutter etter sammentreffet. (Origo)