Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa var sterkt i mot Dennis Titos tur til ISS forrige måned. Nasa-sjef Daniel Goldin utelukker imidlertid ikke at vanlige amerikanere kan få en tur ut i rommet i løpet av de nærmeste årene. Nasa vil vurdere ikke-profesjonelle romfarere i perioder hvor aktiviteten på romstasjonen er lav.

Listen blir imidlertid høy for eventuelle romturister. De må trene i ett til to år og arbeide på prosjekter som kan tjene en ekspedisjon. Det kan være alt fra medisinske eksperimenter til undervisnings— eller underholdningsprosjekter som øker den amerikanske befolkningens forståelse av romfart.

Under en opptreden i kongressen på tirsdag sa Dennis Tito at han ønsker tilbake Nasas program fra 80-tallet, hvor ikke-profesjonelle astronauter ble rekruttert til romturer. Programmet fikk en brå slutt da Challenger eksploderte i 1986 og drepte lærerinnen Christa McAuliffe.

Goldin kritiserer Tito. Nasa utsatte mange prosjekter grunnet romturistens besøk til ISS.

— Hva om utstyret vårt hadde blitt skadet, eller seks astronauter dødd fordi Tito ville ha det moro. ISS er ikke Hotel Hilton, sier Goldin ifølge Gannet News Service.(Origo)