Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa presenterte mandag sitt budsjettforslag for 2002. Romfartsbyrået ber om 14,5 milliarder dollar, kun 1,8 prosent mer enn budsjettet for 2001. Nasa ønsker 2,1 milliarder dollar til drift av den internasjonale romstasjonen ISS. Men ISS-budsjettet var ikke nærmere spesifisert.

Budsjettusikkerheten reflekterer Nasas vanskeligheter med å innfri kravene til aktiviteten på ISS med det nåværende budsjettet, skriver New Scientist. Nasa fortalte nylig kongressen at ISS-prosjektet hittil har sprengt budsjettet med fire milliarder dollar.Nasa må finne en måte for å finansiere nøkkelmodulene til ISS, som "livbåten" Crew Return Vehicle (CRV).

Uten CRVen er ISS avhengig av treseters russiske Soyuz-kapsler. Tre astronauter er nødvendig for den daglige driften av ISS. Noe som betyr at det blir lite tid til forskningsprosjekter.

— På en eller annen måte skal vi møte presidentens krav om forskning i verdensklasse på ISS, sa Nasa-administrator Dan Goldin på mandag.

Nasa vil kutte andre kostnader på ISS og kan be om hjelp fra de andre ISS-landene i utviklingen av en CRV. Det vil ta to til tre måneder å spesifisere budsjettet nærmere, sa Goldin.(Origo)