Pakken skal omfatte mellom 15 og 17 milliarder dollar i krisehjelp, og ledere for Demokratene håper å få den vedtatt neste uke. Det opplyser en ikke navngitt kilde i Kongressen til nyhetsbyrået Reuters.

En annen kongresskilde forteller at det nå er enighet om at pengene skal tas fra et fond som opprinnelig var ment å skulle hjelpe bilindustrien til å bygge mer energieffektive kjøretøyer. Men fortsatt gjenstår diskusjoner om viktige detaljer, blant annet hvilke krav som skal stilles til bilprodusentene.

Kun et lån 17 milliarder dollar er mye mindre enn de 34 milliardene bilindustrien har bedt om. Demokratene håper likevel at summen vil være nok til at General Motors (GM), Ford og Chrysler kan unngå konkurs fram til Barack Obama overtar som president 20. januar.

Sittende president George W. Bush understreket fredag at bilprodusentene må betale tilbake hver eneste dollar dersom de får oppfylt sine bønner om krisestøtte.

I en tale framholdt Bush at pengene tilhører skattebetalerne og at han er bekymret over å gi økonomisk støtte til selskaper som kanskje vil gå over ende. Samtidig ba han Kongressen om raskt å hjelpe den vanskeligstilte bilindustrien.

Resesjon Det tre store amerikanske bilselskapene har lenge hatt problemer, men den akutte faren for konkurs som nå har oppstått, skyldes for en stor del finanskrisen og de økonomiske nedgangstidene.

Bush brukte fredag for første gang begrepet «resesjon», og erkjente dermed at USAs bruttonasjonalprodukt er i ferd med å synke.

Marita Aarekol