Rykter om at en flodbølge var på vei, førte til at mange innbyggere langs kysten begynte å løpe opp mot høydedrag. Skjelvets episenter lå på Javas sørkyst og ble målt til 6,3 på Richters skala.

De som ikke kom seg unna i tide, ble liggende fastklemt i de mange bygningene som raste sammen. Etter hvert begynte folk å strømme til sykehusene som snart var overfylte. Mange måtte behandles i korridorer og under åpen himmel, samtidig som mangelen på helsepersonell var prekær.

Ifølge myndighetene har 1.700 personer fått alvorlige skader.

I frykt for etterskjelv ble også sengeliggende pasienter flyttet ut.

Nordmenn Fire nordmenn har vært i kontakt med ambassaden i Jakarta, og alle er i god behold.

— Om de fire var turister eller fastboende, har jeg ikke informasjon om foreløpig, sier pressekontakt Stein Iversen i Utenriksdepartementet til NTB.

Ambassaden i Jakarta jobber nå med å kartlegge om det har befunnet seg flere norske i området.

— Ingen norske turoperatører har reiser til området, og det er heller ikke i toppsesongen, så vi har ingen indikasjoner på at det kommer til å dukke opp mange flere nordmenn, sier Iversen.

Tett befolket De materielle ødeleggelsene på den sørlige delen av Java er enorme. Skjelvet rammet området rundt den gamle kongebyen Yogyakarta, som er svært tett befolket. Aller verst skal situasjonen være i Bantul, ifølge en talsperson for sosialdepartementet. En talsmann for sykehuset i byen forteller at det er panikk i byen, og desperat behov for flere leger og sykepleiere.

Mange steder samlet livredde innbyggere seg på åpne plasser, ved moskeer, kirker og sykehus. Flere sier at det er det kraftigste skjelvet de har kjent noensinne og at de er for redde til å gå hjem.

Skjelvet inntraff kort tid før klokka 6 lokal tid lørdag morgen. Dødstallene steg raskt, fra noen titall på morgenkvisten til 2.700 tidlig lørdag ettermiddag norsk tid.

Et norsk feltsykehus som ble brukt under tsunamien i 2004, er på vei til området. Røde Kors håper sykehuset kan være i drift fra tirsdag. Sykehuset har ligget lagret i Jakarta etter at det ble brukt i Banda Aceh etter flodbølgekatastrofen. I tillegg vil seks eller sju nøkkelpersoner bli sendt fra Norge så snart som mulig, opplyser kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors til NTB lørdag formiddag.

Russland, Storbritannia og Frankrike er blant landene som allerede har tilbudt seg å hjelpe jordskjelvofrene.

Trafikkstans Flyplassen i Yogyakarta er stengt, etter at taket på en del av flyplassen falt sammen. Det er også meldt om store sprekkdannelser i veier som leder mot kysten.

Yogyakarta ligger ikke langt fra vulkanen Merapi, der det har vært frykt for et større utbrudd den siste tiden.

Ifølge en vulkan-ekspert skyldtes skjelvet ikke aktiviteten i vulkanen, men utbruddet kan komme til å bli sterkere som følge av skjelvet.

CRACK PALINGGI
CRACK PALINGGI
CRACK PALINGGI