Innbyggere på øyer utenfor Florida-kysten og i lavtliggende kystområder samt folk som bor i husvogner er satt i beredskap for evakuering. Stormsenteret lå tirsdag morgen norsk tid fortsatt over Mexicogolfen, men Floridas kyst ble allerede pisket av regn og sterk vind.

– Dette uværet er fortsatt sterkt nok til å kunne gjøre betydelig skade, sa direktør Max Mayfield ved USAs nasjonale orkansenter til fjernsynskanalen CNN.

– Vi ønsker ikke å overdrive, men vi vil så visst ikke bagatellisere faren heller, tilføyde han.

Krisetilstand Florida-guvernør Jeb Bush var raskt ute med å erklære krisetilstand og ga ordre om at 26 tilfluktssentra skulle gjøres klare, selv om området er tynt befolket der det er ventet at Alberto vil treffe land. Ingen store byer er truet i denne omgang.

Men folk i de amerikanske sørstatene forbereder seg på det verste, etter at storbyen New Orleans ble herjet og satt under vann av orkanen Katrina i august i fjor. Mer enn 1.300 mennesker omkom i Katrina-katastrofen.

De materielle skadene i denne katastrofen ble anslått til nesten 500 milliarder kroner. Amerikanske myndigheter med president George W. Bush måtte tåle hard kritikk for dårlig håndtering av orkankrisen.

Tørke Selv om mange uroer seg over orkanfare denne gangen også, kommer regnet som Alberto fører med seg som en lettelse for bønder i Florida. Området har vært rammet av tørke, og mange har lenge ønsket seg nedbør.

Alberto ser ut til å holde en kurs som vil føre den utenom olje— og gassinstallasjonene som ble rammet av fjorårets orkaner i havområdene utenfor Florida. Sist helg førte Alberto til en del mindre oversvømmelser på Cuba, men ingen mennesker omkom eller ble skadd.

Fagfolk tror årets orkansesong i Karibia og sør i USA kan bli preget av svært sterk aktivitet. Det kan komme 13 til 16 uvær som er så sterke at de får egne navn, 8 til 10 vil komme opp i orkans styrke og 4 til 6 av disse vil bli det man kaller store orkaner. (©NTB)

REUTERS
REUTERS