Miguel og Gilberto Rodriguez Orejuela var med på å grunnlegge narkokartellet i den colombianske byen Cali, og ble en gang regnet som to av verdens mektigste forbrytere. I sin storhetstid på 1980— og 90-tallet kontrollerte Cali-kartellet 80 prosent av kokainen som ble smuglet til USA, ifølge amerikanske tjenestemenn.

– Jeg ber min familie om tilgivelse fordi jeg har latt dem lide for dette, sa Miguel (62) da han tirsdag fikk dommen i en rettssal i Miami i den amerikanske delstaten Florida. Han ba også USA og det amerikanske folket om forlatelse.

Gilberto (67) kom ikke med noen unnskyldning, men sa han aksepterte å bli dømt av en amerikansk domstol.

Brødrene ble dømt etter å ha gjort en avtale med den amerikanske påtalemyndigheten som blant annet innebærer inndragelse av verdier tilsvarende 14 milliarder kroner. Pengene skal hentes fra de tidligere narkobaronenes eiendommer, og noen av de over 300 selskapene de kontrollerer i Colombia, Bahamas og Panama.

Cali-kartellet benyttet en rekke kreative metoder for å smugle kokain til USA. I noen tilfeller ble en Boeing 747 brukt til å frakte narkotika til Mexico, før lasten ble sendt videre til USA.

Kokainen ble gjemt inni betongsøyler, blant frosne grønnsaker, i gresskar, tømmer, kaffesekker og blant keramiske fliser, ifølge aktor i saken mot de to brødrene.