Når natten siger på løser flokken seg opp. De sprengkåte hoene flakker rundt i mørket. De lytter i opphisselse. Lytter etter signalet fra den rette hannen. Gjennom et trommespill mot svømmeblæren forteller de hverandre om sin kjærlighetstrang.

Havforsker Gunnar Rollefsen var den første som observerte torskens kurtise. Han forteller at hannen legger hodet på skakke og tar hunnen i betraktning. Så er de i gang.

De svømmer som besatt rundt hverandre og gnir seg buk mot buk. I et vilt og hensynsløst ritt skyter de fart gjennom det svarte havet. To smelter sammen til én spord som pisker avgårde gjennom havet. Bak seg etterlater de en hvit stripe av rogn og melke, før de igjen forsvinner ned i dypet.

Nå starter det virkelige dramaet. Sædcellen må svømme for livet. I det uendelig store havet skal den finne egget, og inngangen i egget — pherifylen . Inngangen lukker seg i det den får kontakt med saltvann.

Tro ikke at det er over med en natts het elskov. Skreien gyter nemlig opp til tjue ganger over fem uker. Hun er så full av egg at de må modnes i porsjoner - slik at hun ikke skal sprekke.

Skreien spiser ikke når den gyter. Da er det bare elskov som står i hodet på den. «Han sturer», sier fiskerne. Den biter ikke på kroken.

Se bildene fra torskens skapelse!