I BAGDADERIK THOMLE På gebrokkent tysk brakte sjåføren ryktet om piloten videre nede fra hotellets lobby. I rasende fart kjører han gjennom forretningsgaten Saduum og opp på Sinah-broen over Tigris.

I samme øyeblikk som vi hoppet ut av bilen, sto en sikkerhetsbetjent med kalasjnikov og beordret oss videre. Politi med høyttalere kjørte over broen og jaget de hundrevis av nysgjerrige irakere, som allerede hang ut over rekkverket, vekk. Kanskje ville amerikanerne bombe broen for å beskytte piloten. Eller for å drepe ham, før han ble funnet levende.

De forhatte

Intet rykte er for billig til at man i Bagdads anspente stemning av stress, sjokk og adrenalin ikke straks er klar til å tro det verste. Pressekorpset og hovedstadens militære myndigheter er omgående i alarmberedskap.

På begge sider oppsto trafikkaos, og broen ble sperret for kjørende trafikk.

Nede ved elven stormet folk frem og tilbake på en bred jordvei. Oppover de steile skrentene sto tilskuere til pilotjakten litt mer spredt.

Alle visste at noen hadde sett fallskjermen bli utløst og piloten dale ned. Nå foregikk jakten langs elvens sørlige bredd mellom Sinah-broen og Republikaner-broen.

Noen avfyrte riflene sine opp i luften i gledesrus, og fire små speedbåter deltok i ettersøkningen ute på den andre siden av sivene.

Plutselig kunne alle gjøre en innsats mot de forhatte pilotene, som ellers befinner seg langt over byen i urørlig høyde og sender sine bomber ned mot forsvarsløse mål.

Så begynte soldater med stormgevær å skyte på måfå inn i noen klynger av siv ved elvekanten. Klokken var vel 15 Bagdad-tid. Noen tilskuere tømte store dunker med bensin utover vannet mellom sivene, men de tørre plantene gikk opp i røyk sammen med brennstoffet. Andre samlet dem inn og kylte dem ut i vannet der hvor piloten kanskje holdt seg skjult.

Kl. 16.15 var de jagende unge plutselig én organisme, som samlet for bort til det samme punktet på bredden. Noen ble skubbet ut i vannet, andre svømte selv ut på den andre siden av sivene.

Piloten var funnet nede i vannet, ble det ropt. Skuddsalvene brakte, folk skrek seg hese.

«Irak, Irak, Irak,» lød det taktfast.

Jakt på formue og pilot ...

Men han var der likevel ikke. Stadig intet spor av mannen selv. Men at fallskjermen var funnet, visste alle.

Brølene fra bombeangrepene fortsatte i utkanten av byen, som hele tiden er dekket av det tykke svarte røyksløret som Irak forsøker å skjule hovedstaden og dens millioner av innbyggere under. Tydeligvis er oljeinstallasjoner utenfor hovedstaden stukket i brann hele veien rundt om byen.

Søndag morgen kjempet solen for å trenge igjennom den stinkende smogen, men vinden har båret det verste vekk fra sentrum i løpet av dagen. Ingen tenkte likevel på smog eller bombedrønn.

Jakten på piloten gikk videre, og politiet tillot nå tilskuere å trenge seg sammen oppe på Sinah-broen. Plutselig skrek en mann et eller annet meget høyt. Alle stormet til. Nå var pilotens lik funnet, lød ryktet. På broene holdt bilistene hornet inne og kjørte jublende videre med det glade budskap.

Ut i sanden

«Vi vil skrelle piloten og ete ham,» oversatte en opphisset tilskuer jublende. Alle stemte i med taktfaste rop om å «skrelle» og «ete» piloten. En mann helte bensin utover vannet og flammene slo til værs.

Under ilden ville piloten — hvis han var der nede - ikke kunne overleve.

— Vi håper på en dusør. Saddam Hussein har lovet 250 mill. irakiske dinarer til den som fanger den amerikanske piloten levende, og halvparten så mye hvis han er død, forteller en av dem, som er kommet til for å delta i jakten på piloten og formuen.

Den irakiske dinaren er ikke høyt i kurs. Etter min beste hoderegning er dusøren i norske penger omtrent 108.000 kroner. Det er stadig en ufattelig formue for alle andre irakere enn akkurat diktator Saddam Hussein og hans nærmeste.

Jakten fortsatte med en merkverdig mangel på politi og militære sikkerhetsfolks tilstedeværelse. Så løp det hele ut i sand. Forventningene ble knust. Piloten lar seg ikke finne. Man siver tilbake til der man kommer fra. Man vet at han er der. Men man kan ikke finne ham. Eller også er han der kan hende slett ikke.

Men på Hotel Palestine viser irakisk tv opptak med andre amerikanske piloter, som er blitt skutt ned under bombeangrep på Irak. Det var litt av det man hadde håpet på - på denne opphisselsens dag i pausene mellom de amerikanske bombardementene.

MENNESKEJAKT: «Alle» visste at to piloter hadde dalt ned i fallskjerm i Tigris, og «alle» ville delta i jakten i sivet. Etter hvert rant det hele ut i sanden. Trolig var det ingen piloter i sivet likevel...<p/> FOTO: REUTERS