Kvart på ni. Det var klokken da et fly braste inn i den ene veggen på World Trade Center i New York tirsdag, og marerittet var et faktum.

Kvart på ni skjedde katastrofen som de fleste newyorkere alltid har fryktet i den mørkeste kroken av sinnet, det ragnarok som man vet kan utløses i en by der mennesker og bygninger er stablet oppå hverandre i en sinnssvak og hårfin balanse, der skyskraperne sitter som fristende dominobrikker for all verdens ambisiøse terrorister.

Kvart på ni begynte det fatale angrepet på det som for fanatiske USA-hatere er symbolet på Amerika-kapitalismen: Twin Towers; de to ruvende tårnene der New Yorks berømte skyline ender i et dobbelt utropstegn som rekker helt opp i himmelen.

Tid for rush

Kvart på ni om morgenen i downtown Manhattan er New York på sitt aller hektiske og mest uhøflige. Kvart på ni er en tid for spisse albuer og ømme tær, flaksende slips og frakker, meklere som roper inn i mobiltelefoner, pappkrus med glohet kaffe som balanserer på blekksotede utgaver av onsdagens Wall Street Journal.

Det er en tid for sekretærer i pene drakter og utslitte joggesko (kontorpumpsene ligger ennå i vesken) som halser av gårde mens de trykker i seg en av New Yorks frokostalternativer, som alle er usunne; smultringer med klissete fyll, fettete kringler, rundstykker med ost og bacon, eller bagels med tretti centimeter tykk cream cheese. Det er en av de aller travleste periodene på hele døgnet, da de fleste begynner på jobb klokken ni.

Arbeidsplass for 40.000

Fra de underjordiske etasjene i World Trade Center velter det opp mennesker fra togstasjonene, som strener målbevisst gjennom labyrinten av butikker, restauranter og korridorer i grunnetasjene av komplekset.

Alle slags mennesker kommer og går i alle forskjellige retninger, og skal til Wall Street, til det polstrede bankkontoret høyt i etasjene, til skopusseboden, eller til fruktbutikken som ikke er stort mer enn en avansert trekasse på hjul.

Det nytter ikke å nøle i denne strømmen, man må bare følge på i samme tempo.

Selve World Trade Center er arbeidsplass for mer enn 40 000 mennesker, og mange tusen flere strømmer gjennom bygningene i løpet av morgentimene.

De to skyskraperne inneholder eksklusive kontorer og restauranter i sine 110 etasjer. Minst en halv times kø av turister venter alltid storøyd på heisen til panoramaetasjen i toppen av det ene tårnet. Er vinden løy kan man gå helt opp til taket.

Slik har den travle hverdagen i og rundt World Trade Center vært hver morgen klokken kvart på ni inntil nå. Slik vil den aldri bli igjen.

Trangt og smalt

World Trade Center ligger helt på sørspissen av Manhattan, i downtown. Her er halvøyen på sitt aller smaleste, og dette området er særegent ved sine små trange gater og halvsnuskete butikker som ligger vegg i vegg med enorme skyskrapere. Dette er den eldste delen av byen, og er derfor langt trangere og mer kaotisk enn resten av byen, der gatenettet er skapt etter nøye byplanlegging. Selve World Trade center er egentlig et kompleks på syv bygninger, men det er de to prangende tårnene som er mest kjent.

Foruten de to World Trade tårnene, er også Wall Street med børsen, en rekke IT-bygg og The World Financial Center innenfor en radius på et par hundre meter. Det finnes også flere til dels svært eksklusive leilighetskomplekser i området.

I bunnen av World Trade Center ligger et jernbane knutepunkt for kollektivtrafikken fra New Yorks forsteder, både i Brooklyn, Queens og New Jersey. Hundretusenvis av mennesker passerer igjennom dette området hver dag. Blant annet går nesten alle T-banenelinjene fra Brooklyn til Manhattan gjennom World Trade Center.

New Yorks rådhus, politistasjon og tinghus ligger også bare noen hundre meter unna Twin Towers. En rekke andre viktige offentlige og finansielle institusjoner befinner seg i dette området.

RUINHAUG: Redningsmannskaper kjemper febrilsk for å redde eventuelle overlevende i ruinhaugene av det som var World Trade Center. FOTO: REUTERS