Anders og storebror Harald Haugsmyr Arntzen (12 ½) sitter foran tv-en sammen med noen kamerater mens nyheter fra Bagdad fyller skjermen.

— Jeg tror de kommer til å ta Saddam, men mange sivile vil nok bli drept, sier Harald.

— Det er jo veldig langt borte, så jeg er ikke redd for at Saddams raketter skal klare å nå oss, sier Stian Ellingsen (12 ½), som synes krigen på tv minner litt om et dataspill. Han tror ikke vi får det som egentlig skjer i Irak på tv, men han synes det er riktig at Saddam Hussein, som bare tenker på seg selv, blir fjernet.

Mer nyhetsinteressert

Anders og kamerat Jørgen Birkeland (9) mener det er unødvendig å bombe for å finne en løsning i Irak.

— Det er bra hvis de finner Saddam, men dumt at de bomber folkene. Synes de skulle lett litt til og funnet ut hvilket hus han er i, så hadde de sluppet å bombe hele byen, sier de.

Det er leit å tenke på barna i Irak som kanskje ikke får mat og som sikkert er veldig redde, synes de to fjerdeklassingene. De har snakket litt om Irak og krig på skolen, men gjør det ikke så ofte. Det samme gjelder for sjuendeklassingene.

— På skolen lærer vi jo at vi ikke skal slåss, sier Jørgen.

— Hvis barn læres opp til å krige, blir de nok helt rare i hodet, tror Anders.

Vanligvis ser han sjelden på nyhetssendinger, men i det siste har foreldrene merket at han er blitt mer interessert, og at han dessuten får med seg nyheter fra Irak uansett om han ser på tv eller ei. Det er tema overalt, og nyhetsoverskriftene lyser jo mot alle som kan lese.

Harald ser mer jevnlig på tv-nyheter, men nesten aldri når han er alene.

— Hvis det ikke finnes noen annen måte å fjerne Saddam Hussein på, er det kanskje riktig med krig. Men jeg synes synd på dem som er imot Saddam og som ikke har gjort noe galt, sier Harald.

— Det er jo de som dør, påpeker Anders.

- Se sammen med barna

— Jeg er, som Magne Raundalen, veldig opptatt av at krig er de voksnes svik mot barna, sier psykolog Marit Netland ved Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen.

Hun har først og fremst forsket på palestinske og bosniske barns reaksjoner på politisk vold. Når det gjelder norske barn uttaler hun seg derfor på personlig, generelt grunnlag.

— Barn er intelligente, derfor kan voksne gjerne nyansere når de snakker med barna om krigen. Men på ett punkt er det viktig at voksne er klare: En angrepskrig er galt uansett. Barn må ikke lære å ty til vold i konflikt, og de må lære at hvis vennene gjør noe galt, skal ikke de gjøre det samme. Derfor er det viktig at vi går foran med et godt eksempel og lærer barna opp til fredelige løsninger. Mobbing handler jo i stor grad om at den sterkeste bare får ture frem, slik USA nå gjør i Irak uten godkjenning fra FN, sier Netland.

Når det gjelder barn og krigsnyheter på tv er hun usikker på i hvor stor grad ungene skal informeres.

— Jeg vil ikke fraråde større barn å se nyheter på tv, men helt sikkert er det at tv-tittingen må begrenses, og hvis barn ser nyheter, må de gjøre det sammen med voksne. Barn bør ikke se vold, samtidig er det viktig at de skjønner at krig nettopp er vold. Jeg er like redd for at barna gjennom tv-bildene får inntrykk av at krig bare er noe teknisk, nesten som et dataspill, som for at de skal se lidelse. Jeg tror det er sunt at våre barn lærer seg empati med barn som lider.

Netland mener at det er viktig å huske at ikke alle barn i Norge har norsk bakgrunn.

— Mange flyktningbarn kan få posttraumatiske gjenopplevelsesreaksjoner som følge av det som skjer i Irak nå. Det er nok en belastning for mange utlendinger å være i Norge i en slik situasjon.

<b>SER MER NYHETER:</b> Etter invasjonen i Irak ser f.v Harald Haugsmyr Arntzen, Stian Ellingsen, Jørgen Birkeland, Tobias Krane Hamre og Anders Haugsmyr Arntzen (foran) mer nyheter enn de pleier, men nesten aldri uten voksne til stede.<br/> FOTO: ODD MEHUS