Irakiske myndigheter innførte torsdag portforbud på ubestemt tid i Bagdad. Samme kveld ble både flyplassen i Bagdad og Basra stengt, samt tre store havner i sør.

Med få minutters mellomrom eksploderte seks bilbomber i den tett befolkede sjiamuslimske bydelen. Tilbake lå om lag 160 lik og over 230 sårede, opplyser irakisk politi og helsepersonell. Et marked ble forvandlet til blodig kaos, mens hele gater ble sprengt bort og bygninger satt i brann.

Bydelen er base for den sjiamuslimske Mehdi-militsen, og det er mistanke om at sunniarabiske opprørere står bak angrepet, som fant sted torsdag ettermiddag.

Angrepene vil trolig skjerpe konflikten mellom Iraks ulike folkegrupper ytterligere, og frykten er nå stor for at det skal bryte ut en omfattende borgerkrig.

De seks parkerte bilene som eksploderte, skal til sammen ha inneholdt et halvt tonn eksplosiver, og det ble også skutt med bombekastere mot bydelen, melder irakiske medier.

Angrep departement

Minutter før bombene eksploderte forsøkte om lag 100 væpnede menn å ta seg inn i det sjiakontrollerte helsedepartementet. Angriperne brukte granater, bombekastere og maskingeværer i angrepet, og minst fem personer ble såret.

– Terrorister angriper bygningen med bombekastere og maskingevær. Vi kan til og med se snikskyttere. Enhver ansatt som forlater bygningen kommer til å bli drept, sa statssekretær Hakim al-Zamily som oppholdt seg i bygningen sammen med om lag 2.000 andre.

De væpnede mennene skal ha skutt mot ansatte, og de sårede ble fraktet til sykehus, ifølge Zamily.

Etter en halvtimes intens dramatikk så kampene ut til å ha roet seg.

Attentat

De siste dagene har ukjente gjerningsmenn forsøkt å drepe to av departementets statssekretærer, blant dem Zamily, mens en tredje er kidnappet.

To av Zamilys livvakter ble drept i angrepet mandag.

Angrepene mot sjiamuslimene kommer en drøy uke etter at væpnede menn angrep et departement som ledes av en sunnimuslimsk minister. Opptil 150 mennesker ble kidnappet i aksjonen som en sjiamuslimsk milits mistenkes for å stå bak. Om lag 80 personer er fortsatt savnet, mens de andre er kommet til rette.

Bombene som gikk av i Sadr-byen vil trolig føre til enda mer hat mellom Iraks folkegrupper. Torsdag var det sjiamuslimene som fikk unngjelde. Om lag 160 personer ble drept av seks bilbomber og i bombekasterangrep. (Reuters/SCANPIX)
KAREEM RAHEEM