Romania har drevet PR-virksomhet for sine flyplasser og baser som et mulig fotfeste for amerikanske styrker etter at USA bestemte seg for å trekke rundt 70.000 soldater ut av Sentral-Europa og Asia. USAs mål er å plassere deler av styrken på mindre baser nær konfliktområder i Midtøsten.

– Det gjenstår å avslutte arbeidet med den relevante avtalen og deretter underskrive den. Rammeavtalen åpner for adgang til anlegg som vil lette samarbeidet mellom rumenske og amerikanske styrker, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley søndag i Bucuresti.

Roste Romania

– Vi ser fram til å inngå avtalen meget snart, sier den amerikanske representanten, som også roste Romania for landets innsats i de amerikanskledede krigene i Afghanistan og Irak.

USAs planer om omlegging av basene ventes å innebære at man legger styrker til mindre, fleksible baser i det tidligere Øst-Europa samtidig som nærværet i Tyskland reduseres.

– Forhandlingene om basene er praktisk talt over, sa Romanias president Traian Basescu etter møtet med Hadley.

Tre steder

President Basescu nevnte Babadag ved Donau-deltatet, anlegg i Constanta ved Svartehavet og Fetesti, 200 kilometer øst for hovedstaden Bucuresti, som mulige steder for amerikanske baser, men gikk ikke i detaljer.

Rumenske militære har sagt at Romania har tilbudt amerikanerne et område ved Kogalniceanu, nær Svartehavet, og en skytebane ved Babadag, 30 kilometer sør for Kogalniceanu. Amerikanske soldater benyttet flybasen Kogalniceanu til å sende utstyr og 7.000 soldater til Irak ved begynnelsen av invasjonen av Irak i mars 2003. 3.500 soldater var midlertidig stasjonert der.

President Basescu sa han hadde forsikret USA om fortsatt rumensk støtte til krigene i Afghanistan og Irak.