En FN-talsmann opplyste at anslagene over antall døde, fra kilder i jordskjelvområdet, varierte fra 1500 til 4800.

En afghansk minister sa tirsdag til et pakistanskbasert nyhetsbyrå at dødstallet fryktes å være 1800. Meldingene om ofre og ødeleggelser etter skjelvet var tirsdag formiddag svært sprikende.

Jordskjelvet tok ikke bare menneskeliv. Det rev også vekk hjemmene til et stort antall afghanere som allerede er hardt prøvet av krigen i kjølvannet av 11. september. Så mange som 20.000 mennesker kan ha blitt hjemløse, ifølge en talsmann for den afghanske overgangsregjeringen.

Overgangsleder Hamid Karzai innkalte regjeringen til krisemøte tirsdag.

Svensker

Hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser forsøker nå å ta seg inn i skjelvområdet.

— Men veiene inn er stengt, så vi må bruke helikopter. Det tar noen timer før vi er på plass. Inntil da kan vi ikke si så mye om omfanget, sier informasjonsansvarlig Petter Hveem til bt.no.

— Vi har ingen norske utsendinger i området, men det befant seg noen svensker ikke så langt unna. De er uskadd, legger han til.

Ifølge eksperter i den franske byen Strasbourg hadde jordskjelvet en styrke på 5,8 på Richters skala, og episenteret lå 12 mil nord for den afghanske hovedstaden Kabul. Området ble i løpet av natten rammet av flere kraftige etterskjelv.

Sprikende

Meldingene om ofre og ødeleggelser er tirsdag formiddag svært sprikende. Ulike talsmenn for de afghanske myndighetene sa at 1500-4000 hus var ødelagt. 4000 mennesker ble oppgitt å være skadd.

En amerikansk talsmann i Kabul kunngjorde at opptil 1800 mennesker var omkommet, mens en talskvinne fra FN tidligere sa at rundt 100 personer var døde som følge av skjelvet.

By ødelagt

Den viktigste byen i distriktet Nahrin i provinsen Baghlan ble hardest rammet, ifølge FNs talskvinne Rebecca Richards. Byen ligger like ved fjellene Hindukush.

Der ble mer enn 200 hus ødelagt da jordskjelvet kom ved 19.30-tiden mandag kveld, ifølge Richards. Hjelpeorganisasjoner er allerede i gang med hjelpearbeidet og har brakt blant annet tepper og telt inn i området hvor det ofte er minusgrader om natten.

(NTB)