Thaksin-tilhengerne ble drevet tilbake, men minst 90 mennesker ble såret i kampene.

I alt ble tre lokale innbyggere skutt av demonstranter nær regjeringskvartalet, ifølge minister Satit Womgnhongtaey.

Han oppgir at en mann på 54 år døde av skuddskadene, mens sykehuskilder opplyser at også en 19-årig mann døde etter skyteepisoden. Fem andre personer skal ha blitt sendt til sykehus med skuddskader.

Les også: Frode Sjurseth fra Lindås befinner seg midt i Bangkok med kone og barn.

En regjeringsbygning i Thailands hovedstad ble satt i brann ved hjelp av brannbomber, men de rødkledde demonstrantene trakk seg senere tilbake til leiren rundt kontorene til statsminister Abhisit Vejjajiva.

Statsministeren sa samme dag at demonstrantene bør gå hjem, og at myndighetene nå har iverksatt en plan for å innføre ro og orden. Urolighetene førte i helgen til at Thailand måtte avlyse et toppmøte i Samarbeidsorganisasjonen for Sørøst-Asia (SADC) i turistbyen Pattaya.

Ifølge en talsmann for redningstjenesten i Bangkok ble 90 personer såret i opptøyene mandag, hvorav 33 er innlagt på sykehus. 23 soldater er blant de sårede, fremholder statsminister Abhisit Vejjajiva.

EU uttrykte mandag stor bekymring for situasjonen i Thailand og ber demonstranter om å avstå fra voldelige protester.

Thailands eks-statsminister, Thaksin Shinawatra, hevder imidlertid at myndighetene forsøker å dekke over at demonstranter er drept i forsøket på å drive dem tilbake.

Kaos siden 2006

Thailand har vært preget av politisk kaos siden Thaksin ble kastet i et militærkupp i 2006. Ulike politiske partier har hatt makten, og vekslende opposisjonsgrupper har manet til kamp mot den til enhver tid sittende regjeringen.

Denne gangen er demonstrasjonene rettet mot Abhisit, som har hatt makten siden desember. Kravet lyder på at han må gå av og skrive ut nyvalg.

Soldatene som drev demonstrantene tilbake mandag, skjøt hundrevis av skudd i luften etter at de selv hadde blitt bombardert med steiner og bensinbomber.

Aksjonen begynte tidlig mandag morgen, men også senere på dagen brøt det ut gatekamper i det samme området. Ifølge øyenvitner dyttet demonstrantene minst tre busser mot soldater, som svarte med lange rekker av varselskudd.

Hæren har gitt klar beskjed om at de vil bruke «alle nødvendige midler» for å gjenopprette roen i hovedstaden, men presiserer samtidig at soldatene bare skyter i selvforsvar.

Mot Abhisit

Abhisit har bare sittet fire måneder i jobben etter at omfattende demonstrasjoner og uro tvang den forrige statsministeren i kne. Den gang var det gulkledde motstandere av Thaksin og hans støttespillere som rådde gatene.

Denne gangen er det rødkledde Thaksin-tilhengere som demonstrerer.

Thaksin, som lever i eksil som følge av en korrupsjonsdom, oppfordret søndag sin landsmenn til å gjennomføre en revolusjon i landet, men modererte oppfordringene sine mandag. Til CNN sier han at demonstrantene bør roe seg ned og gjennomføre protestene på fredelig vis.

Alvorlige konsekvenser

Nå frykter thailenderne at uroen vil koste dem dyrt. Ikke bare er butikkene i Bangkok stengt, en rekke land advarer innbyggerne sine om å reise til Thailand.

Ifølge landets turistmyndigheter vil reisenæringen tjene knappe to tredeler av hva de gjorde i fjor – et tap på omtrent 5,6 milliarder dollar. I verste fall vil 200.000 thailendere i turistbransjen miste jobben.

Utenriksdepartementet fraråder ikke nordmenn å reise til Thailand, men ber om at folk holder seg unna demonstrasjonene.

Les også: Støre beklager ambassadebråket

Sukree Sukplang
Sukree Sukplang
Sukree Sukplang