En hvit skyggelue på hodet. Det er det eneste plagget EU-kommisjonens mektige visepresident Günter Verheugen (62) er iført, på feriebildene som flere tyske redaksjoner sier de nå sitter med.

Med seg på strandturen har han sin kvinnelige stabssjef Petra Erler (48) — hun helt uten klær.

Historien fylte førstesiden på den tyske boulevardavisen Bild-Zeitung torsdag - uten at leserne fikk se bildene. Nå truer nyhetsmagasinet Focus med å trykke dem i neste nummer.

Beskyldt for vennetjeneste

Bildene er tatt på en nudiststrand i Litauen i sommer, der Verheugen - som er gift - ferierte med sin gode kollega. Allerede i oktober skapte ferieturen overskrifter, da tyske aviser trykket bilder der de to holdt hverandre i hendene.

Petra Erler fikk den godt betalte og viktige jobben som stabssjef for Verheugen i vår, og visepresidenten ble beskyldt for å ha hjulpet en alt for nær venninne opp og frem. Verheugen, sosialdemokrat og kommissær for industrisaker, avviste beskyldningene på det mest bestemte, og sa at det ikke var noe mer enn et godt, kollegialt vennskap mellom de to. Dessuten var ferieturen avklart med hans kone.

Nakenbildene har gitt kritikerne mer vann på møllen.

— Jeg finner det ikke akseptabelt at en EU-kommissær springer rundt naken på en strand sammen en ledende medarbeider, sa den konservative tyske EU-parlamentarikeren Herbert Reul. Han krever at Verheugen trekker seg.

Kjent fenomen for Merkel

Verheugen fikk i går ryggdekning fra kansler Angela Merkel. Hun bør selv ha førstehånds kjennskap til den tyske FKK-(Freie Körperkultur)-tradisjonen, som er særlig utbredt i det tidligere DDR. På strendene ved Østersjøen er nakne tyskere et helt vanlig syn.

Merkels talsmann sa i Berlin at Verheugen gjør «et godt og viktig arbeid i EU-kommisjonen», og at kommisjonærens privatliv må respekteres. Sjefen hans, kommisjonspresident Jose Manuel Barroso, trådte også støttende til, og sa at Verheugen ikke har brutt kommisjonens regler for god oppførsel.

Z1017 Bernd Wuestneck