– Om og når det blir nødvendig, er vi villige til å sende en fredsstyrke til det østlige Kongo, heter det i en kunngjøring fra Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC).

Les også: Kongo-flyktninger trygler om beskyttelse

SADC-ledere var søndag samlet i Johannesburg, der de også ble enige om straks å sende militærrådgivere for å bistå regjeringsstyrkene i Kongo.

Øyenvitner har de siste dagene fortalt at portugisisktalende soldater alt kjemper sammen med regjeringsstyrkene i Øst-Kongo. Det har ført til spekulasjoner om angolanske styrker alt er på plass i området, noe Angola nekter for.

Søndag ble det meldt om kamper på tre ulike steder i Nord-Kivu. Ifølge FN-kilder åpnet det seg en ny front på grensen til naboprovinsen Sør-Kivu, der tre ulike opprørsgrupper skal ha deltatt i kampene, blant dem tutsimilitsen som ledes av opprørsgeneralen Laurent Nkunda.

Selv om Nkunda har trappet ned krigsretorikken og lovet hjelpeorganisasjoner fri tilgang til flyktninger, er situasjonen i området ustabil.

Faren for storkrig er overhengende, og hjelpearbeidere har store problemer med å dele ut nødhjelp til de mange krigsflyktningene i området.

FOTO: REUTERS

FINBARR O'REILLY
STR