Statsminister Junichiro Koizumi besøkte mandag for femte gang den omstridte Yasukuni-helligdommen i Tokyo. Blant de «falne» som minnes her, er japanske ledere som ble dømt for krigsforbrytelser og henrettet etter krigen.

Koizumi nektet å bøye seg for kritikken over at han nok en gang bøyde seg for alteret i Yasukuni-helligdommen. – Ingen utenlandsk regjering bør føle seg krenket over at vi hedrer japanere som falt under krigen, sa han etter besøket.

Protest

Men i Kina, som led sterkt under den japanske okkupasjonen fra 1931 til 1945, var reaksjonene harde. Regjeringen i Beijing gjorde for en gangs skyld ikke noe for å stanse en offentlig protestaksjon, der en håndfull demonstranter ropte japanskfiendtlige slagord.

Kinas utenriksminister Li Zhaoxing kalte den japanske Beijing-ambassadøren inn på teppet og advarte ham om «alvorlige politiske følger» av Koizumis opptreden. – Koizumi må selv ta skylden for de konsekvenser dette måtte få, sa Li.

Sør-Koreas regjering, som flere ganger har bedt Koizumi slutte å besøke Yasukuni, advarte om konkrete politiske følger av mandagens opptrinn. Blant annet kan president Roh Moo-hyuns statsbesøk i Japan i desember komme til å bli avlyst.

«Umulig»

– Etter det som er skjedd i dag, kan vi ikke fortsette forhandlingene om et slikt besøk. Det er umulig å fortsette samtalene etter at Japan har gått til et skritt vi uttrykkelig har satt oss imot, sa president Rohs talsmann Kim Man-soo.

Taiwan har svært nære og vennskapelige forbindelser med Japan, og i Taipei var reaksjonene på Koizumis opptreden langt mildere enn i Beijing og Seoul. – Vi håper Japan tar det nødvendige oppgjøret med sin fortid, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Taipei.

Enkelte japanske politikere stilte seg også skeptiske til statsministerens oppførsel. Takenori Kanzaki i partiet Nye Komeito, som styrer Japan i koalisjon med Koizumis liberaldemokrater, kalte besøket ved Yasukuni-helligdommen «virkelig beklagelig».