Askeskyen fra Island har lammet flytrafikken over mesteparten av Europa den siste uken. Men til havs går det ikke uventet unna.

Når flyene står, løper folk til Hurtigruten og Fjord Line.

— Vi har tre ganger så stor pågang, både ved bookingsentrene og direkte ved skipene. Vi merker askeproblemene godt, sier Ragnar Norum, kommunikasjonssjef i Hurtigruten.

...men turistene uteblir

Tirsdag formiddag er stort sett alle lugarene på Hurtigrutens skip fulle. Men er du i stand til å reise uten lugar, er det fortsatt plass.

— Alle som møter opp på kaien, får bli med. Det er plass nok på skipene, vi kan bare ikke garantere at det blir lugar hele veien, sier Norum.Samtidig som pågangen fra nordmenn strømmer på, er det mange turister som uteblir fra bestilte turer. Særlig fra England og USA er det mange såkalte «no shows».

— Omtrent 30 prosent av de utenlandske gjestene dukker aldri opp som avtalt. Men siden pågangen fra vanlige reisende har økt, går det opp i opp. Vi taper ikke noe på kort sikt. På lang sikt er vi mer usikre på hvordan det blir, sier Norum.

Det er spesielt i Bergen at de utenlandske turistene glimrer med sitt fravær.

Dobbelt så mange

Det problemet har ikke Fjord Line, som i stor grad har nordmenn på biltur som sine kunder.

— Det er ikke tvil om at etterspørselen har økt kraftig. De aller fleste kommer med bil, så vi merker ingen endringer i antall kanselleringer, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.Han forteller at skipene er stort sett fulle frem til fredag, og at det begynner å fylle seg opp i helgen også. Fjord Line har økt både bemanningen og kapasiteten, og bruker nå konferanserom til å huse gjester for å få plass til flere reisende.

— Normalt ville vi reist med 300-400 gjester på denne årstiden. Nå ligger vi vel oppe i 600-700 og kanskje 800 gjester, sier Fardal.