• Ikke spør hva Europa kan gjøre for deg. Spør hva du kan gjøre for Europa! freser en dresskledd, eldre fransk europeer av den klassiske sorten.

Den franske ja-siden strever på meningsmålingene. Det blir ikke bedre av at landets konservative regjering er splittet fordi innenriksministeren åpent sier han gjerne vil bli statsminister. Eneste trøst er at det er langt igjen til folkeavstemningen om EUs grunnlovstraktat 29. mai.

Vi er på møte om traktaten i «Europahuset» i Paris, den franske Europabevegelsens hovedkvarter tirsdag kveld.

Mens vi sitter der blir det kjent at katolikkene har fått ny pave. De tre herrene på det blå, opphevede podiet ser mer ut som medlemmer av konklavet, enn som aktivister kapable til å snu stemningen i EUs favør på franske gater og torg.

Applaus

Likevel, pep-talken fra Robert Toulemon, president for organisasjonen Club Europe, ser ut til å gå hjem hos de 53 fremmøtte:

— Nå må vi komme i gang, dere!

Den gamle får sterk applaus når han avrunder med å parafrasere John F. Kennedys berømte ord om innsats for landet - i denne varianten altså Europa.

Forsamlingen av parisere, primært fra det konservative sentrum etter stilen å dømme, får tre engasjerte ja-innlegg. I spørsmålsrunden kommer bekymringene:

— Vi trenger en god representant for ja-siden i offentligheten! Nei-siden tar jo over hele debatten, sier en kvinne.

President Jacques Chiracs dårlige tv-opptreden nylig har rystet ja-folket.

En annen er opptatt av at grunnlovstraktaten «burde definere Europas grenser», noe den ikke gjør. Det handler om den utbredte franske motstanden mot at Tyrkia en gang skal bli medlem av EU. Mannen tar seg i det, halvveis:

— Men jeg har mange tyrkiske venner, det er ikke det!

- Det blir ja

En av herrene på podiet er Henrik Kröner, nederlender og president for Europabevegelsen internasjonalt. Han betror oss etter møtet at ja-siden kommer til å vinne 29. mai.

— Det er jeg sikker på. Nei-siden har brukt opp kruttet nå, fem og en halv uke før folkeavstemningen. Fra nå av vil ja-siden feste grep, og de siste par ukene vil det neppe være tvil om utfallet, sier han fortrøstningsfullt.

Forresten var det ikke bare eldre «kardinaler» på podiet. Jessica Pennet talte også, og hun er president for Europeisk ungdom i Frankrike, Europabevegelsens ungdomsorganisasjon.

— Det blir et tøft løp, og vi sliter fordi president Jacques Chirac står så svakt nå. Men jeg tror vi skal greie det til slutt, sier hun. Hun jobber med å dra i gang en stor «Europa-fest» ved Bastillen 14. mai.

Hun medgir likevel at Europabevegelsen og Europeisk ungdom ikke kan gjøre stort, det er ja-partiene og de tunge politikerne som må få dampen opp.

Men Europabevegelsen skal gjøre sitt. I neste uke tilbyr Europahuset i Paris en «soirée musicale» med tradisjonell musikk og fremvisning av folkedrakter fra Estland.

Likevel, pep-talken fra Robert Toulemon, president for organisasjonen Club Europe, ser ut til å gå hjem hos de 53 fremmøtte:

i «Europahuset» i Paris, den franske Europabevegelsens hovedkvarter tirsdag kveld.

<b>VIL HA JA:</b> - Det blir tøft, men vi skal greie det, sier Jessica Pennet, presidenten for Europeisk ungdom i Frankrike. <br/>FOTO: JUHA ROININEN
<b>ENGASJERT:</b> Robert Toulemon, president i organisasjonen Club Europe, holdt et engasjert innlegg på Europabevegelsens møte i Paris tirsdag.