Dermed ligger alvorlighetsgraden ved ulykken bare ett nivå under Tsjernobyl-ulykken i 1986, som ble vurdert til alvorlighetsgrad 6 på skalaen fra 1 til 7.

IAEA-sjef Yukiya Amano betegnet fredag ulykken ved Fukushima Daiichi-anlegget som «et kappløp med tiden».

Samtidig meldes det at Japans regjering satte foten ned for en full evakuering av arbeidere fra det ulykkesrammede atomkraftverket, skriver avisen Mainichi Shimbun.

Kraftselskapet TEPCO, som driver atomkraftverket, ba mandag om tillatelse til å evakuere samtlige arbeidere fra atomkraftverket fordi det ville være «vanskelig» for arbeiderne å fortsette arbeidet, skriver avisa.

Men henvendelsen ble avvist av statsminister Naoto Kan, som ifølge Mainichi Shimbun fortalte TEPCO at tilbaketrekking fra atomkraftverket var «umulig».

— Det er som om han sa «Fortsett til dere blir utsatt for stråling og dør», sier en tjenestemann med forbindelser til TEPCO ifølge avisen.

Kampen fortsetter

Japan kjemper mot klokka for få tilbake strømmen ved atomkraftverket Fukushima Daiichi. Samtidig fortsetter arbeidet for å kjøle ned atomreaktorene ved hjelp av vann.

TEPCO, kraftselskapet som driver det ulykkesrammede atomkraftverket, uttaler at det har håp om å få tilbake strømforsyningen ved to av atomreaktorene fredag og to andre lørdag. Kraftselskapet vedgår samtidig at arbeidet ikke har gått så raskt som man først hadde håpet.

Arbeidet med å gjenopprette strømforsyningen skulle etter planen stanses midlertidig fredag ettermiddag for å gjøre det mulig for helikoptre og brannbiler å slippe til for å forsøke å kjøle ned atomkraftverkets reaktorer med vann.

— Vi har tro på at vi har fått ned temperaturen ved hjelp av vann. Vi mener det har en viss effekt, sier TEPCOs pressetalsmann.

Frykter fortsatt nedsmelting Problemene ved atomkraftverket oppsto i forrige uke da området ble rammet av et voldsomt jordskjelv og en påfølgende tsunami som slo ut kjøleanleggene ved atomkraftverket. Atomkraftverkets reaktorer ble automatisk slått av som følge av jordskjelvet, men mangelen på kjøling har ført til sterk hete, utslipp av radioaktiv stråling, eksplosjoner og branner.

Det er fortsatt fare for nedsmelting av det kjernefysiske brenselet som følge av overoppheting, noe som i verste fall kan føre til et betydelig utslipp av radioaktive stoffer fra reaktorene.

Ifølge TEPCO vil det være en stor hjelp å få tilbake strømmen, ettersom elektriske pumper da vil kunne starte opp igjen og begynne å pumpe vann inn i reaktorene og i bassengene for brukte brenselstaver.

— Strømkabelen er nær, og vi har som mål å sette opp farten på denne operasjonen, sier regjeringens pressetalsmann Yukio Edano.

Situasjonen «nokså stabil» Situasjonen ved atomkraftverket er «nokså stabil», sier Graham Andrew i Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA).

— Situasjonen er fortsatt svært alvorlig, men det har ikke vært noen betydelig forverring fra i går, sier han.

Ifølge Japans atomsikkerhetsdirektorat er det uvisst om alt atombrensel i atomkraftverket nå er skikkelig tildekket av vann. Det er først og fremst når brenselet ikke er under vann, det er fare for overoppheting og nedsmelting.

Arbeidet med å slippe vann over reaktorene fra helikoptre eller ved hjelp av bakkemannskaper er flere ganger blitt avbrutt som følge av høy radioaktiv stråling på stedet.

TEPCO ba mandag regjeringen om å få evakuere samtlige arbeidere fra atomkraftverket, men fikk avslag, skriver avisa Mainichi Shimbun.

Torsdag steg hvit røyk opp fra flere reaktorer. Det var uklart om røyken var damp eller skyldtes brann.