Den republikanske lederen og Tea Party-aktivisten Sarah Palin provoserte USAs jøder da hun onsdag anklaget mediene for å kjøre fram «blodanklager» mot henne.

I sin første tale siden attentatet forsøkte Palin å forsvare seg mot anklager om at hennes ofte ildfulle retorikk knytter henne til den brutale skyteepisoden i Tucson lørdag.

Hun beskyldte sine kritikere for å være uansvarlige og forhastede når de legger skylden for skytingen på giftig politisk retorikk.

Men påstanden om at mediene og hennes motstandere kjører fram «blodanklager» mot henne fyrte bare enda mer opp om debatten.

Les vår Globus-blogg: Palins video om Arizona

Smertefullt Ikke minst for jøder er bruken av begrepet «blodanklager» sensitivt og smertefullt og det oppfattes som sterkt antisemittisk.

«Blodanklager» er falske anklager om at jøder dreper kristne barn for å bruke blodet i religiøse ritualer. Særlig i Europa er slike anklager gjennom hundrevis av år blitt rettet mot jøder og brukt som påskudd til drap og fortvilelse av jødene.

— Vi skulle ønske Palin hadde brukt et annet uttrykk i stedet for et som er så smertefullt i jødisk historie, sier Abraham Foxman, leder i den amerikanske jødiske organisasjonen Anti-Defamation League.

— Kanskje Palin ikke vet hva blodanklager er, eller ikke kjenner til begrepets grusomme historie. Det er kanskje den mest barmhjertige forklaringen, sier David Harris, som er leder av USAs nasjonale demokratiske jødiske råd.

Ikke bare Palin I de siste dagene er begrepet blitt brukt av flere andre konservative republikanere etter skytingen av kongressrepresentanten Gabrielle Giffords, som selv er jødisk.

Jared Lee Loughner er varetektsfengslet og siktet for drap på seks mennesker og drapsforsøk på mange flere, blant dem Giffords, som ble truffet mens hun holdt et møte med sine velgere utenfor et kjøpesenter i Tucson.

Skyteepisoden har utløst en stadig hissigere debatt om den giftige politiske retorikken i USA og om den kan føre til vold.

Nedtone debatten Politikere i begge partier har i dagene som er gått, bedt om at den politiske retorikken tones ned.

— At Palin beskylder sine motstandere for å bruke blodanklager mot henne, er iallfall ikke et skritt i riktig retning, sier Harris.

Siden skytingen har demokrater og liberalere kritisert Palin for å ha oppildnet sine tilhengere til å lade om og ikke trekke seg tilbake etter debatten om helsereformen.

De har også trukket fram et kart der hun utpeker sårbare demokratiske valgkretser med trådkorset fra geværsikter.

I sin TV-sendte forsvarstale sier Palin at det er lastverdig å si at den politiske retorikken var ansvarlig for skyteepisoden.

— De hever at den politiske debatten er blitt mer opphetet den siste tiden. Men når var den mindre opphetet? Tilbake i de «rolige dagene» da politikere gjorde opp i dueller mot pistoler, sier hun.