NTB

— Det er godkjent, sa talsmann Yves Brodeur til journalister.

Ingen av medlemslandene hadde kommet med innvendinger før fristen utløp onsdag ettermiddag.

De 400 britiske soldatene som skal utgjøre fortroppen, kan være i Makedonia i løpet av kommende helg.

En endelig beslutning om utplassering av hele den planlagte styrken på 3.500 soldater er ikke fattet.

Godkjent Den makedonske regjeringen ga onsdag formelt klarsignal for utplassering av NATO-styrken, opplyste landets utenriksminister Ilinka Mitreva. Hun sa at de første soldatene vil være på plass i helgen.

Fortroppen skal etablere et hovedkvarter før hovedstyrken på til sammen 3.500 soldater utplasseres. Operasjonen med å samle inn våpen skal være avsluttet innen 30 dager.

Norge bidrar Statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet sa tirsdag at det er viktig for NATO-rådet å drøfte de siste dagers hendelser i Makedonia for å finne ut om det er grunnlag for å utplassere en NATO-styrke.

— Avtalen som ble undertegnet mandag i nærvær av NATO og EU, er ikke ensbetydende med fred, men det er et skritt i riktig retning, sa Eide onsdag. Han opplyste at Norges bidrag til denne styrken vil være 22 spesialister.

Eide understreker at Norge er interessert i å trekke FN mer med i det arbeidet som pågår i Makedonia, der NATO og EU har inntatt førersetet.

— Det er også viktig å ha Russland med på laget, og den russiske regjering har gitt grønt lys for en NATO-operasjon, sier han.

Flest briter Storbritannia skal etter planen bidra med den største kontingenten til denne styrken, med i alt om lag 1.800 mann. Talsmenn for forsvarsdepartement i London opplyser at de britiske soldatene kan være reiseklare torsdag.

Frankrike, Italia og Hellas vil også sende betydelige kontingenter, og hele styrken skal stå under kommando av den danske generalmajor Gunnar Lange, som allerede er på plass i Skopje.

Lange uttalte onsdag at våpenhvilen som partene erklærte søndag, er altfor usikker til at full utplassering av hele styrken er aktuell nå. En gruppe NATO-eksperter kom til Skopje tirsdag for å granske de siste dagers krenkelser av våpenhvilen.

— Partene har så langt ikke innfridd alle betingelser for å utplassere NATO-styrken. Våpenhvilen må respekteres, fordi våre soldater kommer ikke til Makedonia for å sikre fredsavtalen, men for å avvæpne geriljaen, sier Lange.