NATO avslutter formelt oppdraget i Libya mandag kveld klokken 23.59 lokal tid. Ifølge NATO selv har operasjonen vært en av alliansens «mest vellykkede».

Fogh Rasmussen, som blant annet skulle ha samtaler med de nye makthaverne i Libya, sier at selv om militæroperasjonen under det nåværende FN-mandatet nå avsluttes, utelukker ikke det at alliansen i framtiden kan bistå Det nasjonale overgangsrådet (NTC) i Libya.

— Vi har tidligere gjort det klart at dersom det nye politiske lederskapet i Libya ber om det, står NATO rede til å hjelpe dem under overgangen til demokrati, sa Fogh Rasmussen.

Militæroperasjonen ble innledet 31. mars og hadde som mål å opprettholde flyforbudssonen over Libya og beskytte sivile libyere mot angrep fra Muammar Gaddafis soldater, punkter i en resolusjon som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet kort tid i forveien.

Kun en håndfull av NATOs 28 medlemsland har deltatt i operasjonen, deriblant Norge, som har bidratt med flere jagerfly og militærpersonell.

— Vi har til fulle oppfylt det historiske mandatet fra FN om å beskytte det libyske folk og å opprettholde flyforbudssonen og våpenembargoen, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen da han fredag kunngjorde at operasjonen skulle avsluttes mandag.