Søndag formiddag møttes NATOs komité for forsvarsplanlegging (DPC) for å diskutere forslaget om at alliansen skal legge forsvarsplaner for Tyrkia i tilfelle et angrep på Irak. Her er ikke Frankrike medlem.

Senere på dagen er det mulig at også NATOs råd (NAC) møtes, hvor alle 19 allierte land er med. Frankrike er ikke med i DPC på grunn av landets særegne ikke-militære medlemskap av NATO. Landet er kun politisk medlem.

En fransk talsmann bekreftet overfor nyhetsbyrået AFP søndag at Frankrike er åpen for et kompromiss hvor landet kun uttrykker sin politiske, ikke militære, solidaritet med Tyrkia gjennom NATO:

Samtidig tyder mye på at Tyskland og Belgia vil bøye av og godta at NATO legger planer for utplassering av AWACS overvåkingsfly, Patriot forsvarsraketter og beskyttelsesutstyr mot kjemisk og biologisk krigføring i Tyrkia.

Men forutsetningen fra de to landene er at NATO kun legger planer for å forsvare Tyrkia i tilfelle motangrep fra Irak, ikke at NATO involveres i et angrep på Irak, sa den belgiske statsministeren Guy Verhofstadt lørdag.

NATO-kilder sier til NTB at det ble bevegelse blant de tre NATO-ladene etter at FNs våpeninspektør Hans Blix la frem sin andre rapport for Sikkerhetsrådet fredag.

Forsvarsalliansen har havnet i en av sine dypeste kriser etter at Frankrike, Tyskland og Belgia i fire uker har blokkert et forslag om å innlede planlegging av en defensiv operasjon for Tyrkia i tilfelle krig.

De tre veto-landene har hele tiden understreket at de vil støtte Tyrkia om landet faktisk blir truet av Irak. Men de har hevdet at FNs våpeninspektører må få mer tid, og at planlegging i NATO vil signalisere at en militær operasjon alt er i gang.

(NTB)