JØRGEN ULLERUPParis

Fredstroppene i Kosovo risikerer å bli trukket inn i en skitten geriljakrig mellom ytterliggående albanske militsgrupper og serbiske sikkerhetsstyrker. Spredte kamper med bombekastere og maskingevær brøt ut i den fem kilometer brede sikkerhetssonen mellom Kosovo og Serbia i går. Dagen etter at tre serbiske soldater på patrulje i området ble drept av en pansermine, og bare få dager etter at en fjernstyrt bombe eksploderte under en buss med serbiske flyktninger som skulle besøke en kirkegård i Kosovo.

Serbia, som ifølge fredsavtalen bare har lov til å patruljere med lettbevæpnede soldater i buffersonen, truer med å ta i bruk sterkere midler for å drive de albanske militsene tilbake til Kosovo. Den jugoslaviske regjeringen i Beograd beskylder KFOR-styrken for passivitet, og anmoder NATO om å gripe inn.

Vender hatet mot KFOR De siste dagene har attentatene fått alliansens generalsekretær, George Robertson, til å komme med to erklæringer som appellerer til begge parter om å vise ekstrem tilbakeholdenhet. Lord Robertson drar til Kosovo denne uken, ikke minst for å fortelle albanerne at de må stoppe angrepene på det serbiske mindretallet som har valgt å bli i provinsen.

– NATO gjennomførte ikke sine luftbombardement for at etnisk utrenskning begått av en gruppe skulle bli avløst av etniske angrep fra en annen gruppe. Man må ikke ta for gitt at man får støtte av det internasjonale samfunn, sa Robertson.

For bare 20 måneder siden ble den internasjonale fredsstyrken fra 30 land mottatt som befriere med både kyss og blomster av Kosovos albanske befolkning. Men fredsstyrken klarte ikke å endre befolkningens innstilling til hverandre, og det etniske hatet er der fortsatt. Flere ganger har albanerne vendt sitt hat mot fredsstyrken, spesielt i den delte byen Mitrovica.

Slutt på tålmodigheten Det hjalp ikke at den serbiske lederen, Slobodan Milosevic, ble avsatt i oktober. Derimot fratok det Kosovos albanere et vesentlig argument i kampen for selvstendighet. Og selv om moderate albanere vant valget i fjor, har det ikke svekket de mer ytterliggående medlemmene av Kosovos frigjøringshær UCK, som nå er offisielt oppløst.

Amerikanske og russiske fredssoldater risikerer å komme under ild fra begge sider hvis de forsøker å gjenopprette roen i Presevo-dalen i det østlige Kosovo, der de fleste kampene mellom albanerne og serberne finner sted. Radikale militsgrupper som består av tidligere UCK-medlemmer har tatt kontrollen med det meste av Presevo-dalen, og de kontrollerer store deler av den fem km brede sikkerhetssonen.

Jugoslavias nye president, Vojislav Kostunica, gir fredsstyrken skylden for at de albanske terroristene får lov til å operere i sonen. Etter et krisemøte søndag sa han at det nå snart var slutt på tålmodigheten i Beograd, og at man øyeblikkelig må ta foranstaltninger for å beskytte serbiske borgere både i sikkerhetssonen og i Kosovo.

Nordirske tilstander En talsmann for Presevos frigjøringshær, Jonuz Musliu, benekter at hans militsgruppe står bak volden, og han fordømte attentatet mot den serbiske bussen. Men ifølge NATO er det tre forskjellige albanske militsgrupper med noen få hundre soldater som opererer i området uten noen sentral kommandostruktur. Kilder i NATO-hovedkvarteret i Brussel er redd for at soldatene i fredsstyrken kan bli neste mål for de albanske separatistene, hvis fredsstyrken blir ansett for å stå i veien for albanernes ønske om løsriving fra Serbia og fullstendig selvstendighet.

Man er også redd for at Kosovo kan bli hjemsted for nordirske eller baskiske tilstander med attentater rettet mot soldater eller andre internasjonale symboler for å teste det internasjonale samfunns vilje til fortsatt å kjempe for et multietnisk Kosovo som en del av Jugoslavia.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende