Først når Russland oppfyller sin del av fredsplanen og trekker alle sine styrker ut av Georgia, vil alliansen igjen oppta den vanlige kontakten med russiske myndigheter, kunngjorde Scheffer tirsdag.

NATOs utenriksministre møttes til krisemøte i Brussel tirsdag for å diskutere situasjonen i Georgia.

Les også:

Støre: – Konflikten må over i politiske spor |

Russland: – NATOs uttalelse er partisk

I en kunngjøring etter møtet sa NATO-landene også at det er ikke er mulig å forholde seg til Russland som om ingenting har skjedd, og ber samtidig om en umiddelbar tilbaketrekning av russiske styrker fra Georgia.

– Urovekkende

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener alle kanaler for problemløsning langs politiske spor må tas i bruk for å få Russland til å trekke ut sine styrker av Georgia.

Ifølge Støre står NATO-landene samlet i kravet om en tilbaketrekning fra Georgia. Det er «urovekkende» og «uakseptabelt» at denne tilbaketrekningen ikke har startet fire dager etter at fredsavtalen ble undertegnet, slår Støre fast overfor NTB.

I uttalelsen fra de 26 NATO-ministrene heter det at forholdet til Russland ikke kan fortsette som om ingenting har skjedd.

– Her gir et samlet NATO gir uttrykk for et klart syn på behovet for russisk tilbaketrekning. Fra norsk side har vi lagt vekt på at vi må være tydelige i det budskapet. Russland har inngått en avtale for tilbaketrekning. Vi må få dette over i politiske spor. Man må komme inn med humanitær hjelp, og Sikkerhetsrådet i FN må få behandlet saken, sier Støre.

Russlands NATO-utsending Dmitrij Rogozin sa i forrige uke at forholdet mellom Russland og NATO vil bli påvirket av NATO-landenes holdning til konflikten mellom Russland og Georgia.

– Kriminelt regime

NATO-uttalelsene om konflikten i Georgia er partiske og ikke objektive, svarer den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

– At NATO har stilt seg positiv til Georgias ønske om å slutte seg til alliansen, er antirussisk, sa Lavrov tirsdag.

Han mener NATO forsøker å redde et kriminelt regime i Georgia, og at alliansen er på vei til å hjelpe og oppruste dette styret.

Ifølge den britiske utenriksministeren David Miliband ble NATOs medlemsland enige om at Russland har begått folkerettsbrudd i Georgia.

– Det var ingen splittelse i dag. NATOs medlemsland er klare på at Russland har brutt folkeretten, sa Miliband til Sky News etter at krisemøtet i Brussel var avsluttet.

Den britiske utenriksministeren avviser dermed en rekke antydninger om at NATO-landene var enige i å gi et sterkt signal til Russland, men splittet i hvor langt de ville gå.

Isolerer seg

USAs utenriksminister Condoleezza Rice advarer Russland om at landet isolerer seg fra det internasjonale samfunnet på grunn av oppførselen i Georgia.

– Oppførselen til Russland i denne siste konflikten isolerer Russland fra prinsippene om samarbeid mellom nasjoner, sier Rice etter et krisemøte for NATOs utenriksministre.

NATO skal også sette opp en kommisjon som skal arbeide med å opprette tettere bånd til Georgia, og alliansens medlemsland skal granske hvilken innvirkning Georgia-krisen har fått på NATOs forhold til Russland.

FRYSER NED: NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer sier alliansen fryser kontakten med Moskva så lenge Russland ikke vil oppfylle sin del av den undertegnede fredsavtalen om Georgia.
FRANCOIS LENOIR
ADVARER: - Russland isolerer seg fra det internasjonale samfunnet, sier USAs utenriksminister Condolezza Rice.
FRANCOIS LENOIR