Bevæpnet spansk politi gikk onsdag morgen til aksjon mot skipet «Queen of Melbourne», som inntil nylig het «M/S Gudvangen» og var eid av Fjord1.

Som videoen viser, ser man fremdeles Fjord-logoen på skipet, som var på vei fra Bergen via Kanariøyene og til Australia.

Ifølge avisen Daily Mail skal det pakistanske mannskapet ha gjort opprør på vei over Middelhavet.

Utga seg for å være kaptein

Kapteinen ble ifølge nettstedet innesperret på sin egen lugar, men klarte å ringe med en satellitttelefon til de australske eierne som nylig overtok skipet fra Fjord1.

Australske sjøfartsmyndigheter ble varslet, og sendte så en e-post til spanske myndigheter.

Spansk politi skriver i en pressemelding at de onsdag morgen fikk radiokontakt med «Queen of Melbourne». Totalt skal det har vært syv pakistanske statsborgere om bord, og én australier av pakistansk opphav.

Flere av mytteristene utga seg da for å være kapteinen. De opplyste videre at alle var ved god helse og at det ikke var våpen om bord.

— Krevde penger og opphold

Over radiosambandet skal spanjolene imidlertid ha merket seg en spenning mellom mannskapet. To båtpatruljer valgte deretter å borde skipet. Politiaksjonen skal ha gått nokså fredelig for seg. Skipet ble ført inn til den spanske havnebyen Algeciras i Sør-Spania.

Det er gitt til dels ulike forklaringer på hvorfor det pakistanske mannskapet gjorde mytteri på «Queen of Melbourne».

Ifølge pressemeldingen fra spansk politi skal mannskapet ha krevd 20 prosent av overskuddet fra skipets virksomhet, samt bistand til å komme seg inn i Australia ulovlig.

Tøffe seilingsforhold

Daily Mail skriver at andre kilder opplyser at mytteriet skal ha bakgrunn i lønnsbetingelser og forholdene om bord på det tidligere Fjord1-skipet.

BT har også fått opplyst fra flere at det på denne tiden av året kan være svært krevende forhold til sjøs rundt Biscayabukten for en cruisebåt som tidligere «M/S Gudvangen».

Fjord1 var ikke kjent med mytteriet da BT tok kontakt søndag formiddag.

Lang historie på Vestlandet

«M/S Gudvangen» ble bygget for BNR i 1969 som «MF Masfjord». På 1970-tallet gikk den i fergesambandet Sævråsvåg-Duesund. «MF Masfjord» har også trafikkert mange andre samband i Nordhordland. Senere gikk den mange år på Møre som «MF Rinna» før den til slutt endte hos Fjord1 Fylkesbaatane som turistfergen «M/S Gudvangen».

Fjordcruisebåten ble solgt fra Fjord1 til et australsk rederi for et par måneder siden.

I BERGEN: Her klargjøres «M/S Gudvangen» for turistsesongen i Sogn. Bildet er tatt i Bergen i april 2012.
Harald Sætre