Stjernebildet Orion som har navn etter en mektig jeger fra den greske sagnverdenen, er et flott syn på vinterhimmelen. Det står høyt i sør om kvelden og er lett kjennelig på tre stjerner som står på rad i en skrå linje. De forestiller jegerens belte ifølge de gamle grekernes fantasi og omkring Orions belte finnes et mønster av stjerner som tegner konturene av hans kjempeskikkelse.

Orion var etter sagnet så høy at han gikk på dypt vann mellom de greske øyene uten å bli våt i håret og han var utrolig sterk. Han bar en klubbe av jern som han holder høyt løftet på himmelen. Hans problem var at han ble beruset av sine jaktferdigheter og truet med å drepe alle dyr på jorden. Da grep jordgudinnen Gaia inn og fikk ham fjernet. Han endte sine dager blant stjernene etter et dødelig stikk fra en skorpion.

Orionbildet er idag det mest spennende stjernebildet for astronomer. De kan her studere stjernenes livssyklus fra vugge til grav. Like nedenfor Orions belte finnes Oriontåken, en gigantisk kosmisk fødestue der nye stjerner blir til i skyer av gass og støv. Oppe til venstre i jegerens høyre skulder ser vi oransjerøde Betelgeuse, en kjempestjerne som er inne i den siste livsfasen og kan eksplodere om bare noen år.

Klikk på de navngitte objektene i Orion-bildet øverst i artikkelen, og les mer om jegeren i BT søndag.

Se video: Stjernenes livssyklus | Innslag om Orion i Schrødingers katt

Kjenner du til stjernebildenes historie?