Havarikommisjonen er svært opptatt av å finne ut hvorfor revnen oppsto.

Avisene Izvestija og Rossiskaja Gazeta omtalte begge tirsdag revnen som er lett synlig på skroget av "Kursk", et stykke bak baugpartiet. Det er ikke sikkert at revnen oppsto i sammenstøtet med havbunnen. Avisene mener den kan tyde på at "Kursk" virkelig kolliderte med en annen ubåt.

— Revnen, som er omgitt av bulker, kan stamme fra stabilisatorene på et fremmed undervannsfartøy. I revnen er det et nøyaktig utsaget hull, som viser at denne delen av vraket ble undersøkt allerede i fjor, skrev Izvestija tirsdag.

Teorier

Russerne jobber med tre teorier om hva som forårsaket forliset i Barentshavet 12. august i fjor, der hele ubåtens besetning på 118 mistet livet. Kollisjon med en fremmed ubåt er en av disse teoriene.

Men ifølge Izvestijas ekspertkilder vil det trolig være bortimot umulig å fastslå sikkert hva som lagde revnen i siden på "Kursk". Ulykkesetterforskerne setter nå sin lit til funnet av et instrument som registrerte tekniske data om bord før forliset.

Dette instrumentet fungerer omtrent som ferdskriveren på et fly. Registreringene er gjort på papir og er i førsteklasses tilstand, noe vi tror vil bli til stor hjelp når vi skal fastslå ulykkesårsaken, sa etterforskeren Artur Jegurev til nyhetsbyrået AFP denne uken.

Torpedo?

Det har lenge vært klart at en eller flere av torpedoene om bord i "Kursk" eksploderte under ulykken. Men det er ikke på det rene hvorfor dette skjedde, og ingen av de tre teoriene om eksplosjonsårsaken kan avskrives ennå, sa Russlands visestatsminister Ilja Klebanov i et fjernsynsintervju mandag kveld.

— Det kan ha vært en kollisjon. Kanskje var det noe galt med selve torpedoen, eller kanskje traff ubåten en gjenglemt mine, som eksploderte på utsiden av skroget rett ved siden av torpedorommet, sa Klebanov.

En britisk forsker hevdet i sommer at årsaken til eksplosjonen kan ha vært lekkasje av hydrogenperoksyd, som brukes som drivgass i torpedoer. En slik lekkasje forårsaket på 1950-tallet en ulykke med en britisk ubåt.

(NTB)

MYSTISK REVNE: Skroget av den havarerte russiske atomubåten ;Kursk; i tørrdokk på havna i byen Rosljakovo. Etterforskere gransker nå en revne i skrogsiden, som kan gi en pekepinn om årsaken til forliset (Foto: AP/SCANPIX)