I går ble det kjent at Kate McCann fikk status som mistenkt i saken om datterens forsvinning. Det vil si, mistenkt er ikke helt korrekt. Politiet i Portugal bruker et lokalt begrep «arguida», som ikke kan oversettes direkte til norsk, eller engelsk for den saks skyld.

Rent juridisk betyr morens nye status i saken at politiet kan stille andre spørsmål enn de kan til et vitne. I går hadde de 22 konkrete spørsmål på blokken da avhørene tok til. Dessuten har en «arguida» en annen juridisk beskyttelse enn et vitne.

Tidligere er en britisk mann som lever i Portugal også definert som «arguido» i Madeleine-saken. Han bor like ved der Madeleine forsvant. Han er ungkar og deler hus med sin mor på 79 år. Skummelt, syntes mange medier.

Men han er verken tiltalt eller siktet.

Nå er det mor Kate det hele handler om. Ikke alle er overrasket over det.

Tapas med venner

Det er gått fire måneder siden Madeleine var alene i leiligheten som familien disponerte i Ocean Club-anlegget ved feriebyen Praia da Luz. Mor og far spiste tapas med noen venner på et restaurant like ved. Kate og Gerry McCann er sosiale mennesker, venners venner, som det heter. De er leger begge to, han er hjertespesialist ved Glenfield Hospital.

Tre vennepar fra Leicester i England dro sammen dro til Portugal, lørdag den 28 april. Med seg hadde de åtte barn, tre hadde etternavnet McCann

Flygerheltens sønn

Torsdag den 3. mai forsvant Madeleine.

Fredag den 4. startet jakten på henne, og en eventuell gjerningsperson. Det eksploderte.

Madeleine-saken ble en internasjonal mediebegivenhet, vi må 75 år tilbake i tid for å finne noe som ligner.

Den gang var offeret en liten gutt på 20 måneder. Hans navn var Charles, Charles August Lindbergh.

Fem år før hadde faren blir verdens mest berømte mann, da han fløy alene over Atlanteren fra USA til Frankrike. Charles Lindbergh senior ble dyrket, slik vi dyrket våre polarhelter.

Da hans sønn ble kidnappet gikk hele datidens medieverden med i jakten. Det var et globalt hysteri, i radio, aviser og filmaviser.

Guten ble funnet drept like ved hjemmet etter ti ukers frenetisk jakt. En Bruno Hauptmann ble dømt for ugjerningen og henrettet i 1936.

Beckham, paven og Potter

I skrivende stund vet vi ikke hvor Madeleine er, eller hvem som han ansvar for hennes liv. Men en ting er sikkert, hele verden vet om hennes skjebne.

Enorme ressurser har vært tilgjengelig for legeekteparet fra Leicester, som ennå ikke har reist hjem fra ferien i Portugal. Rike venner, velvillige medier og uante krefter har vært mobilisert. Paven i Roma og Harry Potterts mor, J.K. Rowling har engasjert seg. Det hvite hus i Washington er besøkt, en rekke kjente briter med David Beckham i spissen har stilt opp i kampanjer for å finne Madeleine. 200 videosnutter er produsert, over 20 millioner besøkte hjemmesiden «findmadeleine.com» bare første uken.

Aviser, tv-stasjoner og radio over hele kloden har deltatt i jakten på den forsvunne jenten fra Storbritannia.

Når saken en gang er over, og historien om Madeleine McCann skal skrives, bør første kapitlet hete: Hvorfor?

Hvorfor fikk Madeleine-saken slik enorm oppmerksomhet, når det hver dag forsvinner tusenvis av barn over hele kloden?

STR