THOMAS HEINE

Når hundrevis av russiske skolebarn tas som gisler og drepes med kampen for et fritt Tsjetsjenia som unnskyldning, og når 12 nepalske gjestearbeidere kaldblodig drepes av sine kidnappere med henvisning til kampen for et fritt Irak, vekker det naturligvis også oppsikt i den arabiske verden.

I begge tilfelle er det mistanker om at gjerningsmennene i hvert fall delvis er islamske, arabiske «reisende i hellig krig», som bekjemper de vantro der det måtte være mest opportunt og oppmerksomhetsskapende, enten det er Irak, Tsjetsjenia, Afghanistan, Saudi-Arabia eller Bosnia. Blant visse arabiske kommentatorer har de siste ukers grusomheter avfødt en sjeldent selvransakelse. Mens andre bare har børstet støv av regionens klassiske konspirasjonsteori, nemlig at sionistene står bak alt.

«Ydmykende»

Det mest oppsiktsvekkende eksempel på førstnevnte er Abdel-Rahman al-Rashed, generaldirektør i den populære og innflytelsesrike arabiske tv-stasjon al-Arabiya med hovedkontor i Dubai. Rasheds daglige spalte i den arabiske avisen Asharq al-Awsat, som utgis i London, hadde overskriften «Den smertefulle sannhet: Alle verdens terrorister er muslimer», og selv om det ikke helt var det al-Arabiyas generaldirektør skrev, gikk han langt i den retning.

«De fleste av dem som i de siste 10 år har utført selvmordsoperasjoner i busser, skoler og boligområder, har vært muslimer», poengterte han.

«Vi må erkjenne de skandaløse fakta (...) Bildet er ydmykende, smertefullt og tøft for oss alle», skrev Rashed.

Tror på sammensvergelse

Terroraksjonene i Russland og Irak er blitt skarpt fordømt av nesten alle arabiske regjeringer og medier. Den ledende religiøse autoritet i Egypt, storsjeik Muhammad Tantawi, erklærte i sin fredagspreken at gisseltakerne bare bruker islam som påskudd og er «kriminelle, ikke muslimer». Og selv i de mest rabiate debattfora på internett har det vært langt mellom bidragsytere som betrakter angrepet på en skole i Russland eller drapet på nepalske kokker og rengjøringspersonale i Irak som legitime metoder i kampen mot de vantro imperialister.

Mange erklærer seg imidlertid overbeviste om at det bak begivenhetene ligger en sammensvergelse som har som mål å sverte den muslimske verden.

«Jeg tror ikke på konspirasjonsteorier, men noe gnager i mitt sinn. Denne plutselige oppblomstringen av grupper som har påtatt seg å kidnappe og drepe uskyldige mennesker, er mistenkelig. Hvem står bak dem? Hva er deres motiver? Selv en enkel person forstår at disse handlingene skader vår sak», skrev Khaled al-Maeena, sjefredaktør i den ellers relativt liberale saudiarabiske avisen Arab News i går.

Sionist-teorien

Kommentatoren Hassan al-Haifi var enda mer direkte i sin kommentarspalte i den engelskspråklige avisen Yemen Times etter drapet på de 12 nepalske arbeiderne i Irak. «Gjerningsmennene er leiemordere med bakmenn som vil skape hat mot muslimer i den vestlige verden. De utgjør en demonisk styrke som i blodsutgytelsen har funnet veien til hurtig rikdom og verdensherredømme», hevder han.

«Vi vet til og med hvem de er: Den internasjonale sionistiske bevegelse og den like onde neokonservative elite, som har iscenesatt denne heslige utstilling av død i en global skala. Vår sympati går til familiene til de uskyldige ofre for disse dødsentreprenørene, som ikke har noen forbindelse til islam», skrev Haifi.

En tilsvarende analyse kom fra Ali Abdullah, en konservativ kommentator fra Bahrain, etter skolemassakren i Russland.

— Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at dette er gjennomført av israelere som vil skade muslimenes image, og som arbeider sammen med russerne som har sin egen dagsorden mot muslimene i Tsjetsjenia, sa Abdullah ifølge nyhetsbyrået Associated Press.