Moskeen i Finsbury Park ble i mange år regnet som et samlingssted for radikale muslimer og ble besøkt av flere personer som nå er dømt for terrorangrep.

Hamza (47) ble frikjent på fire av elleve punkter i den alvorlige tiltalen, men ble funnet skyldig både i å ha oppfordret til drap, pisket opp rasehat og i å ha oppbevart en treningsmanual for «terrorister».

Muligens vil han bli utlevert til USA før han har sonet ferdig dommen i Storbritannia. Amerikanerne ønsker å stille Hamza for retten ettersom de mener han har drevet en treningsleir for terrorister i delstaten Oregon på oppdrag fra al-Qaida.

Traff likesinnede

Selv om den enøyde imamen, som også mangler en hånd, aldri er blitt knyttet til et konkret terrorangrep, mener britisk politi at moskeen har fungert som base for terrorister, ikke minst på slutten av 1990-tallet.

Her kunne radikale muslimer møte likesinnede, og blant de besøkende var både «skobomberen» Richard Reid, som er dømt for å ha forsøkt å sprenge et passasjerfly over Atlanterhavet, samt «den 20. kapreren» Zacarias Moussaoui, som har erkjent at han var med på å planlegge 11. septemberangrepet.

Personer som er mistenkt for terrorangrepet i Madrid, skal også ha vært innom.

– Moskeen dukker opp i et titall etterforskninger av internasjonal terrorisme verden over, sier en politikilde til nyhetsbyrået Reuters.

Fant gassmasker

For første gang har politiet nå også avslørt at de under en politirazzia i 2003 både fant gassmasker, beskyttelsesdrakter for kjemikalier, pass uten navn og jaktkniver i moskeen.

Dommeren Anthony Hughes sier at han ikke aner om noen utførte handlinger basert på Hamzas voldelige budskap, men han fremholdt at «de utgjorde en stor fare for uskyldige mennesker verden over».

Abu Hamza al-Masri er kjent for sine hatske utspill mot jøder, andre ikke-muslimer og det han kaller frafalne muslimer. Britiske myndigheter har tidligere forsøkt å frata den egyptiskfødte imamen hans britiske statsborgerskap, men i årevis lot de være å reise tiltale.

Han er den mest profilerte imamen som er blitt straffeforfulgt i Storbritannia siden 11. september 2001.