Mange av dem frykter at det truer amerikanske verdier og tradisjoner om Keith Ellison fra Minnesota som den første muslimen i Kongressen får avlegge eden med hånden på Koranen i stedet for Bibelen.

Den republikanske kongressrepresentanten Virgil Goode fra Virginia sa torsdag at om velgerne ikke støtter hans motstand mot innvandring, «vil mange flere muslimer bli valgt som krever å bruke Koranen i offisielle seremonier».

Den ultrakonservative kommentatoren Dennis Prager gikk enda lenger enn Goode da han sa at Ellison burde kastes ut av Kongressen om han insisterer på å bruke Koranen.

– Herr Ellison: Amerika, ikke du, bestemmer hvilken bok dens valgte tillitsmenn avlegger sin ed på, sa han i en kommentar rettet mot Ellison, som kan spore sine familierøtter i USA tilbake til 1742.

I henhold til grunnloven er det et klart skille mellom stat og religion i USA. Den offisielle edsavleggelsen for kongressrepresentanter skjer i en kollektiv seremoni uten Bibelen, men i en privat seremoni som kongressmedlemmene avholder når sesjonen innledes, har de fleste hånden på Bibelen.

I et intervju med CNN ønsket Ellison ikke å bli dratt inn i bitter kritikk av Goode, men understreket i stedet at mangfoldet i USA er svært positivt og noe man ikke skal være redd for.

Den jødiske kongressrepresentanten Debbie Wasserman Schultz tok på CNN Ellison i forsvar og kalte Goode intolerant og sneversynt.

Senator Joe Lieberman er blant de mange jødene i Kongressen som avlegger sin ed med hånden på sin familiebibel, som neppe er den kristne versjonen med Det nye testamente.

ERIC MILLER