Mannen som lørdag skal ha forsøkt å antenne sprengstoff i et American Airline-fly med 197 mennesker om bord, heter Abdel Rahim, er muslim og kommer fra Sri Lanka, opplyser fransk politi.

Det britiske politiets hovedkvarter bekrefter at mannen trolig er en britisk statsborger, sier en talsmann for britisk politi til nyhetsbyrået Reuters.

Men det er foreløpig uklart om USA har stått overfor et forsøk på et nytt terroranslag, eller om hendelsen var en sinnsforvirret persons verk.

Ifølge Laura White, talsperson for det amerikanske Luftfartsverket i delstaten Massachusetts, var sprengstoffet i mannens sko av typen C4, et plastisk sprengstoff som brukes både i industrien og til militære formål. Sprengstoff av denne typen kan vanskelige oppdages ved gjennomlysninger i sikkerhetskontroller på flyplasser.

Den republikanske senatoren Richard Shelby, som er medlem av det amerikanske senatets etterretningskomité, hevder at mannen var på et selvmordsoppdrag.

Forklaringsproblem

Sikkerhetspersonell ved Charles de Gaulle flyplassen i Paris har store problemer med å forklare hvordan Rahim, som reiste med falskt pass, slapp gjennom sikkerhetskontrollene. Men de betviler at stoffet funnet i mannens sko var eksplosivt.

ý I prinsippet skal det ikke være mulig å passere politikontroller med falske dokumenter, spesielt ikke når man skal reise med fly til USA, som vi regner som ekstra utsatte ruter. Kontrollene er blitt my bedre siden 11. september, og jeg kan ikke forklare hva som er skjedd, sier Joel Dorne fra fransk grensepoliti.

Dorne mener det ikke er nødvendig å iverksette ekstra sikkerhetstiltak etter denne hendelsen.

Dramatisk flytur

American Airline-flyet med 197 mennesker om bord måtte lørdag gå ned i Boston som følge av den dramatiske episoden.

Flyet var på vei fra Paris til Miami da dramaet startet. Det var kabinansatte og medpassasjerer som overmannet mannen etter at de ble oppmerksomme på lukten av svovel fra en tent fyrstikk. De så også at det stakk ledninger ut av passasjerens sko.

To av de kabinansatte i Boing 767-maskinen ble skadd i det påfølgende basketaket, der medpassasjerer brukte beltene sine for å binde mannen fast til setet.

En av passasjerene, Therry Dungan, beskrev overfor CNN hvordan han og flere andre passasjerer måtte binde mannen fast i setet.

— Vi bandt ham med belter, vi fikk belter fra passasjerene rundt. Han kjempet, forklarer Dungan, som beskriver hendelsen som svært dramatisk.

USAs president George W. Bush ble umiddelbart varslet om saken.

Hendelsen satte lørdag ny fart i debatten om hvor sikkert det er å fly i USA, som fremdeles er rystet etter terrorangrepene 11. september hvor mer enn 3.000 mennesker ble drept.

Siden terrorangrepene mot USA 11. september har flyplasser verden over strammet inn sikkerhetsrutinene sine.

Den 28 år gamle mannen reiste alene og hadde ingen bagasje med seg.

(NTB)

Mannen som angivelig skal ha forsøkt å tenne på eksplosiver på et fly fra Paris til Miami, heter Abdel Rahim og er fra Sri Lanka, ifølge fransk politi. Her blir han passet på av en FBI-agent.
Foto: AP-SCANPIX