Islamabad (NTB): Musharraf drev daværende statsminister Nawaz Sharif i eksil og lovet å innføre ekte demokrati, lov og orden samt økonomisk oppgang i Pakistan. Hans første år ved makten var også dominert av utenriksspørsmål, spesielt det spente forholdet til India.

Så kom 11. september 2001 og det ble avgjørende for hans politikk og førte til at Pakistans forhold til resten av verden ble dramatisk endret. Pakistan ble en av gallionsfigurene i president Bushs krig mot terror, skriver BBC.

Strid hjemme

Det måtte nødvendigvis bety at Musharraf før eller siden ville brake sammen med ytterliggående islamister i eget land. Denne kampen tok en dramatisk vending i juli 2007, da presidenten ga ordre til sine sikkerhetsstyrker om å storme Den røde moské og Den islamske skolen i Islamabad. Angrepene resulterte i over 100 døde. Prestene og studentene ble anklaget for å føre en stadig mer aggressiv kampanje for å få innført sharialover i den pakistanske hovedstaden.

I ukene etter at moskeen ble stormet, økte sammenstøtene mellom pakistanske styrker og ytterliggående islamister i grenseområdene nord i Pakistan og selvmordsangrep – som har forekommet relativt sjeldent i Pakistan – skjedde stadig oftere.

Sammenstøt me rettsvesenet

Islamister er ikke de eneste som har utfordret Musharraf det siste halvåret. Da han suspenderte høyesterettsdommer Iftikhar Mohammad Chaudry i mars i år, vakte det voldsomme protester og demonstrasjoner, og han ble beskyldt for å ha truffet en politisk motivert avgjørelse. Chaudry var for brysom. Så voldsomme var protestene at presidenten ble tvunget til å omgjøre avgjørelsen og gjeninnsette Chaudry i juli.

Presidenten er blitt så svekket den siste tiden at han i høst gikk i forhandlinger med landets tidligere statsminister Benazir Bhutto, som ble sendt i eksil med beskyldninger om korrupsjon hengende over seg. En politisk avtale med Bhutto kan gi Musharraf den støtten han hadde mistet. Han ga henne derfor amnesti, opphevet korrupsjonsanklagene mot henne og 18. oktober i år kom Bhutto tilbake til landet etter flere år i eksil.

Da den sterkt pressede presidenten lørdag innførte unntakstilstand var det nettopp høyesterett og ytterliggående islamister han la skylden på. Bhutto befant seg i utlandet og om hun får komme inn i landet igjen, var lørdag fortsatt uklart.