Islamabad/Oslo (NTB):

Trolig var det frykten for at landets høyesterett ville erklære at han ikke var gyldig gjenvalgt som president som førte til at han lørdag kunngjorde sitt drastiske tiltak. Musharraf begrunnet det med økt terrorvirksomhet fra landets ytterliggående islamister og med økende innblanding fra rettsvesenet i presidentens politikk.

– Pakistans suverenitet var truet, sa Musharraf lørdag kveld. Han politiske motstander, som er blitt hans medspiller de siste ukene, tidligere statsminister Benazir Bhutto, sier unntakstilstanden er skadelig for demokratiprosessen i landet.

– Landet beveger seg mot større diktatorvelde, sa Bhutto etter at hun kom tilbake til Pakistan lørdag kveld. Det lover ikke godt for det politiske samarbeidet mellom de to.

Høyesterett annullerte

Pakistans høyesterett erklærte straks unntakstilstanden for annullert. Også i utlandet vakte tiltaket reaksjoner. Både Storbritannia og India reagerte negativt. USA kalte det «veldig skuffende». Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville lørdag kveld ikke overfor NTB kommentere den politiske utviklingen i Pakistan.

Bystyrerepresentant Khalid Mahmood (Ap) i Oslo mener det nå er fare for økt uro i landet.

– Dette fordi det har vært spekulert så lenge på om presidenten ville innføre unntakstilstand, og motkreftene har hele tiden advart ham mot å gjøre dette, sier han.

Den norske ambassadøren i Pakistan rapporterer om en stille og rolig hovedstad lørdag kveld, men ambassaden og norsk UD følger situasjonen nøye. Svensk UD oppfordret sine statsborgere i Pakistan om å holde seg innendørs.

Både mobilnett, fasttelefonnett og internett var nede lørdag og radio— og fjernsynskanaler var tatt av lufta.

Halvmilitære styrker var utplassert ved statlige fjernsyns- og radiostasjoner. Politiet har også blokkert veiene til landets høyesterett og ved andre strategiske steder i Pakistan.

Hva gjør Bhutto?

Khalid Mahmoud mener Benazir Bhutto står overfor en viktig korsvei i sitt politiske liv. Kommer hun til å stå på Musharrafs side, eller den andre siden? Det valget vil avgjøre hennes videre arbeid, sier Mahmood.

Bhuttos fly landet lørdag kveld norsk tid i Karachi. Hun hadde bestemt seg for å reise hjem fra Dubai, der hun var på besøk hos familie. Hun skal ha forlatt flyplassen i Karachi under tung politieskorte, mens halvmilitære styrker gikk i stilling utenfor hennes hjem.

– Motarbeider

Musharraf gir islamistiske opprørere og høyesterett skylden for at han måtte innføre unntakstilstand.

– Enkelte medlemmer av rettsvesenet motarbeider regjeringen og nasjonalforsamlingen i deres kamp mot terrorisme og ekstremisme, dermed svekker de både regjeringen og kampen mot disse truslene, heter det ifølge ordren som presidenten utstedte.

– Det er derfor oppstått en situasjon der landet ikke lenger kan ledes i henhold til grunnloven, het det videre.

Svekket

Ryktene om at president Pervez Musharraf ville innføre unntakstilstand, har versert lenge. Musharrafs politiske posisjon er svekket, samtidig som kampene mellom regjeringshæren og islamistiske opprørsgrupper er kraftig skjerpet i grenseområdene mot Afghanistan.

Pakistans høyesterett skal i nær framtid avgjøre om gjenvalget av Musharraf som president i oktober var gyldig, i og med at han ennå ikke har gått av som forsvarssjef.

Ifølge BBCs reporter Barbara Plett har det versert rykter om at Høyesteretts avgjørelse ville gå imot Musharraf, og dette kan ha vært en av grunnene til at presidenten måtte ta drastiske avgjørelser.

General Pervez Musharraf kom til makten i et ublodig militærkupp i 1999. Han er en av amerikanernes viktigste allierte i deres krig mot terror.

I STUDIO: President Musharraf snakker til folket på fjernsyn i kveld.
HO
Politiet bevokter adkomsten til Høyesterett.
MIAN KHURSHEED
SOLDATER I GATENE: Musharraf fester grepet om Pakistan.
De troende ble strengt bevoktet under fredagsbønnen i Karachi i går. Pakistan har vært rammet av en rekke selvmordsangrep den siste tiden.
ZAHID HUSSEIN
Paramilitære styrker patruljerte gatene i Islamabad i dag.
FAISAL MAHMOOD
Politiet blokkerte veien til presidentbygningen i dag.
MIAN KHURSHEED