Beskjeden fra Pakistans øverste leder til de ytterliggående muslimene som har forskanset seg i Den røde moské var lørdag klar:

— Dette kan ikke fortsette. De må overgi seg og levere fra seg sine våpen. Hvis ikke risikerer de å bli drept, sa Musharraf.

Barn

Det var første gang Musharraf uttalte seg offentlig om den flere dager lange striden rundt moskeen.

— Vi bekymrer oss for barna og kvinnene som er der inne, sa presidenten.

Blant de mange hundre religiøse studentene som er inne i moskeen, er barn helt ned i 8-årsalderen. De skal ha fortalt sine foreldre at de heller vil dø enn å komme ut av moskeen.

De religiøse lederne i moskeen forsikrer at de er rede til å lide martyrdøden fremfor å overgi seg. De hevder de har mat, våpen og ammunisjon til å holde det gående i ytterligere 25-30 dager.

Harde kamper

Den øverste religiøse lederen i moskeen hevder at minst 70 av studentene hans ble drept i kamper mot pakistanske regjeringsstyrker lørdag.

Abul Rashid Ghazi sier til en lokal TV-stasjon at studentene ble drept i harde skuddvekslinger med soldatene som omringer moskeen.

Islamistiske medlemmer av nasjonalforsamlingen ønsket lørdag å arrangere et møte med Ghazi, blant annet for å gjøre et forsøk på å frakte bort de døde. Men møtet ble lagt på is da moskébygningene ble rystet av flere kraftige eksplosjoner.

Pakistanske myndigheter har tidligere sagt at til sammen 19 mennesker er drept i flere dager med uro rundt Den røde moské.

Skudd mot Musharraf

En kilde i de pakistanske sikkerhetstjenestene sier til nyhetsbyrået AFP at de etterforsker om skudd som ble løsnet mot flyet til president Pervez Musharraf fredag har sammenheng med striden rundt gudshuset i sentrum av hovedstaden. De undersøker også om attentatmennene kan ha fått informasjon om flyavgangen fra en kilde i statsadministrasjonen.

Abdul Rashid Ghazi sier han har mottatt en telefon fra en ukjent mann som hevdet han hadde forsøkt å skyte ned presidentens fly som hevn for regjeringens aksjon for å få kontroll over moskeen.

Soldater omringer Den røde moské i Islamabad lørdag. Harde kamper brøt ut mellom soldater og studenter som har forskanset seg i moskeen. De religiøse lederne hevder at 70 studenter er drept. Foto: SCANPIX/REUTERS

SCANPIX/REUTERS
GJENNOMHULLET: Muren rundt moskéen er full av kulehull etter kampene.
MIAN KHURSHEED
ADVARER: Pakistans president Pervez Musharraf sier at de væpnede islamistene i moskéen kan bli drept.
STR/PAKISTAN