Forbundskansler Angela Merkel innledet festens høydepunkt, da hun guidet Russlands president Dmitrij Medvedev, hans franske kollega Nicolas Sarkozy, Storbritannias statsminister Gordon Brown og USAs utenriksminister Hillary Clinton gjennom Brandenburger Tor.

De fem hyllet folkeaksjonene som førte til murens fall og bortfallet av jernteppet i Europa.

— Vi vet at millioner av hjerter og hjerner sto bak dem som rev muren ned, sa Clinton og minnet om de mange begivenhetene i de øst-europeiske landene som ledet opp mot murens fall.

Obama på storskjerm Den amerikanske presidenten Barack Obama hilste folkemengden med en uannonsert opptreden på storskjerm.

— Stilt overfor tyranniet, viste disse menneskene at verden kan endres, sa Obama til stor jubel.

— Kampen for frihet kan ikke opphøre, sa han.

Ved den tyske Forbundsdagen fikk deretter den tidligere polske presidenten Lech Walesa æren av å dytte over ende den første av ett tusen to og en halv meter høye dominobrikker, satt opp der «skammens mur» delte sentrum av byen.

Fra den andre enden, ved Postdamer Platz, var det EU-parlamentets president Jerzy Buzek og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso som hadde oppdraget med å velte brikker, slik at de siste skulle falle foran tilskuerne ved Brandenburger Tor.

Startet med bønn Forbundskansler Angela Merkel startet feiringen med bønn mandag morgen, i Getsemane-kirken i Øst-Berlin. Kirken var et tidlig samlingssted i DDR-hovedstaden for regimekritikere inspirert av lignende kirkelige samlinger i Leipzig og andre steder.

— Vi minnes gledestårene, de henrykte ansiktene, frigjøringen, sa den lutherske biskopen Wolfgang Huber under den økumeniske gudstjenesten .

Deretter gikk det slag i slag med markeringer av dagen Merkel kalte en av Tysklands lykkeligste. Blant annet passerte Merkel, sammen med Walesa og Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov over Bornholmer Brücke, hvor de første østberlinerne tok seg over til vesten. Merkel var selv en av dem den gangen

— Det er interessant at 20-årsdagen får så mye mer oppmerksomhet enn 10-årsdagen, konstaterte regjeringssjefen i et intervju med Bild-Zeitung på jubileumsdagen.

— Det finnes et behov hos mange mennesker om å vite mer om det som skjedde. Også jeg blir spurt av mange om mine erfaringer fra DDR-tiden. Først nå interesserer mange seg for hvordan livet og hverdagen var, sier forbundskansleren.

FOLKET FEIRET: Titusener av berlinere og tilreisende feiret jubileet i øsende regnvær. Foto: Scanpix
TOPPMØTE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel (t.v.) møtte USAs utenriksminister Hillary Clinton under feiringen av 20-årsdagen for Berlinmurens fall i Berlin mandag. Foto: Scanpix