En ung mann gikk til angrep på Murdoch med en skumpai midt under tirsdagens høring. En høring han åpnet med å si at han aldri hadde følt seg så ydmyk i sitt liv.

Murdoch ble ikke skadd under opptrinnet, men det skapte noen dramatiske øyeblikk i salen der sønnen James satt ved hans side.

Også utenfor bygningen var demonstranter møtt fram for å demonstrere mot Murdoch.

Blant dem var Allan Kenny (33). «Knus Murdochs onde imperium», med Murdoch avbildet som Darth Vader i Star Wars, og «Cameron må gå av!» var det klare budskapet på to plakater Kenny hadde meg seg.

For mye makt

— Murdoch har altfor mye makt i britiske medier. Det er et demokratisk problem. Murdoch og Rebekah Brooks har mye større innflytelse på statsministeren enn vanlige folk! sier Allan Kenny til NTB.

En annen av de ganske få fremmøtte, Margie Tully, kaller Murdoch «en kjeltring».

— Det hans organisasjon har gjort, er så til de grader ulovlig, sier Margie Tully utenfor lokalene der Murdoch ble grillet av parlamentarikerne i Underhusets mediekomité.

— Han har gjort så mye skade. Det er ikke kjendisene jeg bryr meg så mye om, men avlyttingen av vanlige folk. Sånn kan man bare ikke komme unna med.

Ville fortsette

Mannen som angrep Murdoch under høringen, ble raskt tatt hånd om av politiet, samtidig som alle tilhørende ble kastet ut. Murdoch selv tok av seg den tilsølte dressjakken og ba om at høringen måtte fortsette.

På Twitter pekes det nå ut en person som kaller seg Jonnie Marbles, og som beskriver seg selv som aktivist og komiker, melder nyhetsbyrået TT.

I forkant av angrepet skyldte Rupert Murdoch flere ganger på dårlig hukommelse da han ble forsøkt stilt til veggs av Underhusets mediekomité.

Han fraskrev seg også alt ansvar for den ulovlige hackingen av telefonsvarere som har foregått i den nå nedlagte søndagsavisen News of the World.

Skamfull

På direkte spørsmål om hvorvidt han anså seg selv som personlig ansvarlig for «fiaskoen», svarte Murdoch et klart nei.

Han sa også at han følte seg skamfull over avsløringene som førte til at han for halvannen uke siden la ned den kjendispregede tabloidavisen.

— Jeg ble helt sjokkert, rystet og skamfull da jeg hørte om Milly Dowler-saken for bare to uker siden, sa eieren av mediekonsernet News Corporation.

Milly Dowler var 13 år da hun ble drept i 2002. Telefonsvareren hennes ble avlyttet av News of the World i tiden fra hun ble meldt savnet til hun ble funnet drept. Det er denne avsløringen som fikk avlyttingsskandalen til å eksplodere for to uker siden.

Ydmyk

Murdoch mener at han er ført bak lyset, og insisterer på at han ikke ante noe om metodene som ble brukt for å skaffe avisen hans nyhetsoppslag.

— Dette er ingen unnskyldning. Kanskje det er en forklaring på min sløvhet. News of the World utgjør mindre enn 1 prosent av vårt selskap, sa Murdoch og understreket at han har 53.000 «fremragende» og «profesjonelle» ansatte.

Murdoch fastholdt også at det ikke finnes noen som helst beviser for at han har kjennskap til at avisens tidligere redaktør Rebekah Brooks har gjort noe galt.

Brooks gikk fredag av som leder for News International og er nå mistenkt for blant annet korrupsjon.

Brooks beklaget

Også Brooks svare for seg tirsdag etter at mediekomiteen var ferdig med far og sønn Murdoch. Brooks begynte med å be om unnskyldning for saken. Hun benektet videre personlig å ha godkjent betalinger til politiet for informasjon.

Brooks beklaget samtidig hvordan nedleggelsen av News of the World hadde rammet journalistene som jobbet der.

— Det var selvsagt ikke riktig beslutning med tanke på de hundrevis av journalistene som ikke har gjort noe galt, sa Brooks.

Høringene ble direkte sendt på TV og internett og ble fulgt av millioner av mennesker over hele verden.

PÅGREPET: Angriperen, kjent som Jonnie Marbles, ble lagt i jern ut ført ut av bygningen.
REUTERS/SCANPIX
GJØR NARR: En mann gjør narr av Rupert Murdoch før høringen.
REUTERS