Det vet den svenske politimannen Staffan Jönsson, som to ganger er blitt registrert som påvirket etter harmløs gurgling.

Jönsson avla positive promilletester etter å ha gurglet seg med munnvannet Listerine, skrev avisen Östersunds-Posten lørdag. Dette skjedde under et intern eksperiment hos politiet i midtsvenske Östersund, der han beviselig var klink edru.

Han avla to tester, og den ene viste et alkoholnivå på over 0,2 promille, der grensen for fyllekjøring går. – For en bilist som blir stanset i veikanten etter å ha skylt munnen med Listerine, kan det helt klart bli problemer, sier Staffan Jönsson til Östersunds-Posten.

– Vi i politiet kan for vår del bli nødt til å skysse den mistenkte mange mil til lege for blodprøve, tilføyer han. Da Jönsson gjorde en kontrolltest med et annet instrument, ga også dette positivt utslag.

Det er naturligvis enkelt å si at man bare får avstå fra å bruke munnvann, når man skal ut og kjøre bil. Men de svenske politifolkene er de første til å påpeke at for det første kan man ikke pålegge noen å la være å skylle munnen, og for det andre er slikt lett å glemme.