Britene har slaktet og destruert 53.000 dyr. Til sammen 60 tilfeller er oppdaget. I midten av uka vil de fleste supermarkeder være tomme for ferskt kjøtt, melder The Observer. Regjeringen har derfor bestemt seg for å lette på transportrestriksjonene i smittefrie områder, opplyste statssekretær i landbruksdepartementet, baroness Hyman.

Ifølge Sunday Times kommer det fremdeles smittet kjøtt inn i landet gjennom import. Ifølge avisen kommer kjøttet fra Namibia, Brasil, Uruguay og Argentina.

Kontinentet Det store spørsmål er om sykdommen har spredd seg til kontinentet. På en belgisk gård som driver griseoppdrett, ble tre mistenkelige tilfeller oppdaget. Det var griser som kom fra Storbritannia for noen uker siden. Hele besetningen på 323 dyr ble utryddet, og 13 virksomheter som har hatt kontakt med gården ble satt i karantene.

Endelig beskjed om prøvene kommer tirsdag.

Også i Danmark slo en lokal veterinær alarm da han fant en ku med blærer på tunga på en gård på Nordvest-Jylland. De foreløpige prøvene var negative, men en skikkelig virustest tar 48 timer slik at resultatet tidligst kommer mandag kveld.

Forholdsregler Akkurat som i Norge tar danske myndigheter forholdsregler for å unngå smitte. Det ble i helgen sendt ut en rekke henstillinger til bøndene angående hygiene, besøk, flytting av dyr og bruk av fôr.

– Det vil være en katastrofe ikke bare for landbruket, men for hele samfunnet hvis vi havner i samme situasjon som i Storbritannia, sier leder av Landbruksrådet, Peter Gæmelke.

Zoo stengt Kampen mot munn— og klovsyken gir seg mange slags utslag. I Antwerpen stengte den zoologiske haven sine porter for besøkende søndag, for å beskytte de 7.000 dyrene etter meldingen om mulig smitte i Belgia.

Det var borgermester Leona Detiege som ba om tre dagers stengning til det er avklart om epidemien har spredd seg til kontinentet. Også det tradisjonelle fuglemarkedet var stengt og alle hestearrangementer avlyst.

NTB-DPA