– Ut fra beskrivelsen og den lave verdien på 1 million kroner, så tror jeg det er snakk om grafikk og ikke et maleri. Det er nok en utgave av «De to ensomme», der motivet er en kvinne og en mann, sier konservator Petra Pettersen ved Munch-museet i Norge.

Svensk politi har sendt ut grensealarm med en beskrivelse av bildet, slik at politi og tollvesen kan kjenne det igjen dersom det dukker opp. Politiet har oppgitt at det skal være verdt minst en million kroner og ble stjålet fra godset Sextorp i Skåne.

Malerier verdt mer

– Det er en hvit og en svart person mot en grønnflammete bakgrunn. Maleriet er signert Edvard Munch, sier Håkan Nilsson, befal i politiet i Lund.

Konservator Pettersen sier at bildet hadde vært verdt mye mer dersom det hadde vært et maleri. Hun tror derfor at det er ett av mange grafiske verk med dette motivet.

Trykk

– Vi har et par utgaver her i museet i Oslo. Munch har brukt en teknikk der han skjærer i tre, legger farger og trykker etterpå. Han har skåret i planken på tvers og i biter, slik at han kan bruke forskjellige farger. Dermed finnes bildet i flere utgaver som ikke er like.

Godset som bildet ble stjålet fra blir brukt som feriebolig og sto tomt da tyveriet fant sted. Maleriet skal være det eneste som ble stjålet.