Etter at 43 prosent av stemmene var talt opp etter valget søndag, hadde Martinelli en så klar ledelse at valgkommisjonen erklærte ham som vinner.

Den konservative Martinelli hadde da over 60 prosent av stemmene, mens motkandidaten Balbina Herrera hadde 37 prosent.

Martinelli, som er leder for opposisjonspartiet Demokratisk endring (CD), tjente seg rik som eier av en supermarkedkjede. Han har nå et finanskonglomerat som inkluderer banker, hydroelektrisk energi og landbruksfirmaer, og er en av Panamas rikeste menn.

Herrera er boligminister i en regjeringskoalisjon som ledes av det sosialdemokratiske Demokratiske revolusjonære partiet (PRD), partiet til nåværende president Martin Torrijos.

Hun er blant annet kjent for å ha ledet protestene mot tidligere president i USA, George Bush sr., da han besøkte Panama etter invasjonen i 1989.

Martinellis seier går imot trenden de siste årene med stadig flere venstreorienterte presidenter i Latin-Amerika.

Blant hans valgløfter er økt satsing på turisme, blant annet gjennom bygging av havner for cruiseskip, og på statlige prosjekter som bygging av en t-bane i hovedstaden. Han støtter også utvidelsen av Panamakanalen, som ble vedtatt i 2006.

Ifølge valgobservatører fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) var det få problemer under avviklingen av valget.

ALBERTO LOWE/REUTERS