Muhammed har et trist ansiktsuttrykk der han står sammen med tre andre palestinske ungdommer i trappeoppgangen på Sergels torg midt i den svenske hovedstaden. Like over dem henger glorete valgplakater hvor partiene kappes om å tekke den oppvoksende slekt.

Plakatvrimmelen er ett av tegnene på at den høye arbeidsledigheten er et hett tema i valgkampen.

Men dette er sant å si ikke disse ungdommenes verden. Politikernes plutselige omsorg harmonerer lite med den harde virkeligheten de har møtt her nord. Det svenske samfunnet har langt på vei vært en skuffelse for Elias, Faëd, Ilia og Muhammed som alle er født og oppvokst i Jerusalem.

Mye svart arbeid

— Jeg er ikke fornøyd, for det er vanskelig å få ledighetstrygden til å strekke til. Alt er jo så dyrt her i byen, sukker Elias når Bergens Tidende omsider får ham til å snakke. Både han og kameratene var skeptiske da vi ville uteske dem synspunkter på valgkampen. De er på vakt mot alt og alle, slik de har vært vant til fra barnsben av. Men Elias og Muhammed våger seg etter hvert frempå med klare synspunkter:

— Det er komplett umulig å få arbeid på lovlig vis, sier Muhammed og får hjelp av Elias som behersker det svenske språket best. Et par strøjobber har han riktignok hatt, men det var i Ørebro. Elias, som stritter imot å bli fotografert, forteller med lav stemme at det eneste som nytter er å få et eller annet svart arbeid i ny og ne, som regel via bekjente i kafeer og restauranter.

— Får dere endene til å møtes?

— Ikke jeg i hvert fall. Jeg får riktignok 11.000 kroner i trygd i måneden, men uhyggelig mye går med til å betale husleie. Derfor må jeg spe på med svart arbeid alt jeg orker, sier den spebygde og rikt tatoverte palestineren.

— Kan du bøye deg litt frem så vi får et fint bilde av deg? prøver fotografen seg.

Han skvetter unna som en katt. Ikke tale om! - En mann som arbeider svart vil ikke risikere noe, sier han unnskyldende.

Stjeler hjertesaken

Det er de unge ledige som er tema fremfor noe i valgkampen. Moderaterna kaller seg friskt og frekt «det nye arbeiderpartiet», fordi det skryter av å ha det beste opplegget for å få flere mennesker i arbeid.

Sosialdemokratene blir naturlig nok provosert når de konservative på denne måten stjeler deres hjertesak. Statsminister Göran Persson bare fnyser:

— Glem ikke at det gror opp nye jobber som aldri før. Dessuten er det viktigste å gi de unge utdanning, Da får de også jobb, lød forsvarstalen i en fjernsynsdebatt tirsdag.

Men han begynte å stotre da programlederen konfronterte ham med at det i Europa bare er Polen og Slovenia som har høyere ungdomsledighet enn Sverige. Tallene spriker riktignok, alt etter hvordan statistikken blir brukt eller lest.

Neddynget med valgflesk

Det er aldersgruppen 19-24 år som mer enn noen blir neddynget med valgflesk, fordi ledigheten angivelig skal ligge tett oppunder 25 prosent. For å lokke arbeidsgiverne til å gi dem arbeid, skal de slippe med bare halv arbeidsgiveravgift, hvis de borgerlige overtar regjeringsmakten. Dessuten lokker de med at ledige i samme aldersgruppe skal bli garantert enten jobb eller utdanning hvis de har stått minst femti dager i arbeidsledighetskø.

Men under bakkenivå på Sergels torg rister Muhammed, Elias og de andre kameratene bare på hodet. De tror ikke et øyeblikk på det de hører.

PÅ VAKT: Det er bare Muhammed av palestinerne som tar sjansen på å bli fotografert. Både han og de andre har lært seg å være på vakt mot alt og alle.