Da 84 av de 120 plassene på valg var fordelt, viste de offisielle tallene fra landets valgkommisjon at Mugabes parti, ZANU-PF, hadde vunnet 51 seter i valget som ble holdt torsdag.

Partiet trengte bare 46 av setene, siden president Mugabe kan utpeke 30 partirepresentanter direkte til nasjonalforsamlingen. Det er til sammen 150 seter i forsamlingen.

Det største opposisjonspartiet, Bevegelsen for demokratisk endring (MDC), fikk 33 plasser.

Deres ledelse ble dermed innhentet da resultatene fra landsbygda begynte å tikke inn. MDC har allerede fordømt valget og mener å ha registrert omfattende valgjuks.

-Vi er dypt bekymret over de uærlige aktivitetene vi har avdekket. Vi godtar ikke at dette representerer folket vilje, sa opposisjonslederen Morgan Tsvangirai under en pressekonferanse i Harare.

— Zimbabwes folk må forsvare sine stemmer, sin rett til et fritt og rettferdig valg, noe de nå er blitt nektet, sa Tsvangirai som leder MDC. MDC lå svært godt an etter at stemmene fra 39 av de 120 valgkretsene var talt opp, og så ut til å ha sikret seg flertall i 32 av kretsene. Bare 42 prosent av landets 5,78 millioner registrerte velgere ser ut til å ha avgitt stemme, mot 48 prosent ved forrige valg i 2000.

Ble bortvist

Ifølge den statlige valgkommisjonen ble hver tiende velger bortvist fra valglokalene, mens uavhengige observatører har hevdet at hver fjerde ble nektet å avgi stemme.

Valgkommisjonen viser til at mange enten møtte opp ved feil valglokale, eller manglet godkjente legitimasjonspapirer.

Tsvangirai anklager regjeringspartiet for å drive et spill, ved å nekte MDC-tilhengere adgang til å stemme.

MDC anklager også Mugabe for å «kjøpe» stemmer ved hjelp av matvarehjelp til sultrammede områder, og for å ha truet mange opposisjonelle til taushet.

Fordømmer

En rekke vestlige land fordømmer torsdagens valg i Zimbabwe, og slår fast at det verken var demokratisk, fritt eller rettferdig. EU har stemplet valget som «falskt», mens USA sier det hadde «store mangler».

— President Mugabes regjering har igjen misbrukt de grunnleggende prinsippene som ligger til grunn for frie og rettferdige valg, sa Tysklands viseutenriksminister Kerstin Müller fredag. Avfeier

VANT: Robert Mugabe.
REUTERS