Den omstridte presidenten fra Zimbabwe har overrasket mange ved å stille på FN–toppmøtet om matvarekrisen, som ble innledet i Roma i dag morges.

– Av alle de statslederne som er her, er det vel ingen som har bidratt mer til sult og fordervelse for sitt eget folk enn nettopp Robert Mugabe, sier utviklings— og miljøminister Erik Solheim, som leder den norske delegasjonen i Roma.

– Zimbabwe i grøften Han mener imidlertid ikke at Mugabe burde vært nektet å delta, slik enkelte av de frivillige organisasjonene har tatt til orde for.

– FN ville ødelegge seg selv hvis man begynte å stille krav til hvilke representanter som får delta. Det finnes andre statsledere her som også er omstridte, men det ville bety slutten for FN om noen statsledere skulle nektes å delta, sier Solheim.

– Derimot kunne Mugabe med fordel ha uteblitt på eget initiativ, legger statsråden til.

– Zimbabwe var lenge ett av Afrikas mest lovende landbruksland, og det er det kanskje fortsatt, men Mugabe har kjørt landet fullstendig i grøften. Det finnes grenser for hvor mye gode statsledere kan få til å løfte et land. Dessverre finnes det ingen grenser for hvor langt en dårlig leder kan gå i å ødelegge det, sier Erik Solheim.

– Som Pol Pot Ifølge pressemeldinger har Zimbabwes viktigste opposisjonsbevegelse, MDC, fordømt Mugabes deltagelse i Roma. Også Australias utenriksminister, Stephen Smith, og den britiske ministeren for Afrika, Asia og FN, Lord Malloch-Brown, har uttalt seg sterkt kritisk til Mugabes deltagelse.

Lord Malloch-Brown sier til den britiske avisen The Times at Mugabes besøk til Roma er å sammenligne med om Pol Pot skulle delta på en konferanse om menneskerettigheter.

REUTERS
CHRIS HELGREN