De endelige resultatene fra lørdagens valg i Zimbabwe lar vente på seg, og det er derfor uklart om Mugabe må overlate presidentposten til opposisjonsleder Morgan Tsvangirai.

Ubekreftede meldinger ville tirsdag kveld ha det til at det pågikk samtaler mellom ZANU-PF og Bevegelsen for demokratisk endring (MDC), for å sikre en verdig avgang for Mugabe som har styrt landet i 28 år. Dette ble avkreftet fra regjeringshold.

– Han er beredt på å gå av, fordi han ikke ønsker å sette seg i forlegenhet ved å gå til en andre valgrunde, sa en kilde i Mugabes parti.

– Det er bare én person som fortsatt hindrer ham, og det er stabssjefen i hæren, la kilden til.

– Spekulasjoner

Også en tjenestemann i USAs utenriksdepartement og flere framstående diplomater i Harare mente at det pågikk samtaler mellom regjeringspartiet og opposisjonen.

Tsvangirai avviste dette, og det samme gjorde viseinformasjonsminister Bright Matonga.

– Det er ingen samtaler, dette er bare spekulasjoner, sa Tsvangirai, som la til at han ikke vil erklære seg som valgvinner uten et offisielt valgresultat i ryggen.

Mugabes valg

Eksperter spekulerte tirsdag på Mugabes valgmuligheter, dersom det stemmer at han har tapt første valgomgang. Han kan reise i eksil eller han kan sette inn landets sikkerhetsstyrker mot opposisjonen slik at de sørger for at han blir sittende.

Et tredje alternativ er forhandlinger med opposisjonen, som kan munne ut i et kompromiss der Mugabe får en symbolsk lederstilling som gjør at han ikke taper ansikt.

Mugabe har ikke vist seg offentlig siden han avga stemme i valget. De sterkt forsinkede resultatene har bidratt til spekulasjoner om han forsøker å jukse til seg seieren. Men ifølge nyhetsbyrået AFP har han siden mandag vært opptatt med å forhandle fram en strategi for sin egen sorti.

Jevnt løp

Landets valgkommisjon offentliggjorde tirsdag resultater som viser et jevnt løp mellom Mugabe og Tsvangirai, men ifølge en forretningsmann i Harare er det landets sikkerhetssjefer som har gitt kommisjonen ordre om å si at valget er jevnt.

Dette for å unngå at opposisjonen begynner å feire seieren, noe som kan føre til sammenstøt med sikkerhetsstyrker. Kilden bak opplysningene har ifølge nyhetsbyrået AP nær kontakt med valgkommisjonen.

Kilder i Mugabes eget i parti sier at Tsvangirai ser ut til å ha fått 48 prosent av stemmene mot 43 prosent til Mugabe. Dette ville innebære at de to må møtes til en ny valgrunde innen tre uker for å avgjøre valget. Den tredje kandidaten, Simba Makoni, skal ha fått 8 prosent.

Også i valget på ny nasjonalforsamling har opposisjonen en knapp ledelse. 131 av de 210 plassene i nasjonalforsamlingen var tirsdag fordelt, og av disse har MDC sikret seg to flere enn regjeringspartiet, ifølge valgkommisjonen.

Forsinkelser

At valgkommisjonen ennå ikke har kunnet legge fram et endelig resultat, tre dager etter valget, har skapt stor utålmodighet blant Zimbabwes innbyggere.

Mange har problemer med å tro på valgkommisjonen ettersom resultatene fra hver enkelt valgkrets er hengt opp utenfor valglokaler over hele landet.

– Det har gått tre dager. Dette har aldri tidligere skjedd i Zimbabwes historie. Tidligere har alle resultatene blitt kunngjort i løpet av en dag. Vi kan ikke vente. Vi trenger forandring, sier en politimann.

Hittil er det meldt om lite uro. Gatene i hovedstaden Harare er rolige, men i enkelte bydeler er det et stort oppbud av sikkerhetsstyrker, ifølge BBC.

Hva tror du vil skje i Zimbabwe? Diskutér saken her.

MIKE HUTCHINGS
HOWARD BURDITT
PHILIMON BULAWAYO