Avtalen om å dele makten med opposisjonen har tilsynelatende ikke fått Zimbabwes gamle ledelse rundt president Robert Mugabe til å endre atferd.

Mens åtte millioner zimbabwere, som ennå ikke er flyktet fra sult, kolera, hyperinflasjon, arbeidsløshet og vold, kjemper for å overleve, kaster diktatoren om seg med penger.

Hus til 36 millioner

Nylig avslørte Sunday Times at Mugabe har kjøpt en villa i Hongkong for ca. 36 millioner kroner. Bygningen på tre etasjer ligger i boligkvartalet JC Castle i Tai Po distriktet nord i byen.

I beste fall kan villaen være en del av en fluktplan som skal få diktatoren bort fra sitt ødelagte land. Ifølge den britiske avisen har Mugabe og hans hustru Grace flyttet pengebeløp fra Zimbabwe til et nett av investeringer i asiatiske land som Hongkong, Malaysia og Singapore, som ikke har innført innreiseforbud for diktatoren og hans nærmeste krets, slik EU og USA har gjort..

Voldelige vakter

Da en journalist og en fotograf fra Sunday Times forsøkte å nærme seg villaen, ble de overfalt av to mannlige og en kvinnelig afrikansk vakt, som delte ut slag og beslagla kameraet.

Grace Mugabe har tidligere personlig gått i klinsj med fotografer som har prøvd å forevige hennes dyre shoppingturer i Asia. Hun har brukt titusener av dollar på å kjøpe designervesker og andre luksusvarer mellom sine besøk på luksushoteller i regionen.

Tre og et halvt tonn gull

Paret Mugabe er ikke de eneste som stadig har penger i et land der en av de lokale 50 milliard zimdollarsedler ikke en gang rekker til å kjøpe et rundstykke.

Zimbabwes kvinnelige visepresident, Joyce Mujuru, har nettopp forsøkt å selve et parti gull til et firma i Europa. Men det ble forhindret, fordi Mujuru er en av de omkring 200 personene rundt presidenten som er rammet av EUs sanksjoner.

Ifølge et firma med avdelinger i Europa, Firstar, tilbød visepresidentens datter, Nyasha del Campo, å selge mer enn tre og et halvt tonn gull fra DR Kongo. Ifølge e-post som BBC har sett, skulle Joyce Mujuru stå for omkostningene med å transportere gullet til videre bearbei-delse i Zürich i Sveits.

Felix Eimer fra Firstar sier til BBC at visepresidenten var sentral i handelen. Det sveitsiske firmaet trakk seg fra handelen da det fant ut hvem hun var. Sammen med sin mann, Solomon, tidligere sjef for Zimbabwes hær, er Joyce Mujuru en av de rikeste og mektigste personene i det kaotiske landet.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

36 MILLIONER kostet dette huset i Hongkong. Mange tror det er hit Robert Mugabe og konen vil dra den dagen de flykter fra Zimbabwe.
BOBBY YIP
ET LIV I FATTIGDOM: Sult og sykdom preger livet til ungene i Zimbabwe.
PHILIMON BULAWAYO