Egyptisk politi har skutt mot flere hundre demonstranter som lørdag samlet seg til nye protester i Egypts hovedstad Kairo, ifølge vitner.

Det er foreløpig ikke klart om politiet har tatt i bruk ekte ammunisjon.

Ba regjeringen gå av

I en tale på direktesendt statlig egyptisk TV fredag kveld meddeler president Hosni Mubarak at han har bedt regjeringen gå av, og at en ny regjering vil dannes allerede i morgen.

— Den nye regjeringens oppgave vil være soleklar: De må ta hånd om situasjonen, sa han i sin tale.

Hovedvekten i talen lå på behovet for stabilitet og sikkerhet - hele 14 ganger nevnte han ordene frykt, kaos og ødeleggelse - og han ba om folkets tillit for å sikre dette, skriver aftenposten.no.

Han beklaget de uskyldige liv som er gått tapt i møtet med politiet, men påpekte samtidig den hårfine balansen mellom frihet og kaos.

— Som president må jeg forsvare sikkerhet og stabilitet og ikke tillate trusler som kan sette offentlig lov og orden og hele Egypts fremtid på spill.

Sikre stabilitet og sikkerhet

I talen vektla han behovet for økonomiske, sosiale og politiske reformer.

— Jeg er klar over folkets ytringer, og jeg ser deres lidelser, sa Mubarak, og tok selv æren for å ha etablert politiske friheter i Egypt.

— Men våre mål kan ikke nås gjennom vold eller kaos, kun gjennom dialog og bevisste, gjennomtenkte midler.

Mubarak gjorde det derfra tydelig at han ikke vil tillate plyndring og opprør som truer med å destabilisere hele landet.

— Vi er et sivilisert folk, og jeg ber alle, kvinner og menn, være med å sikre stabilitet og fred for fremtiden. Vi har stått opp for oss selv som nasjon, som ett folk, og det er ingen vei tilbake, sa Mubarak og lovte reformer for demokratisering, mer frihet, mindre arbeidsledighet og mindre fattigdom.

— Jeg vil ikke tolerere at frykten som nå har satt seg i vanlige egyptere, får overmanne oss fullstendig og ødelegge vår fremtid. Derfor vil jeg gjøre alt for å sikre stabilitet, sikkerhet og samtidig ta innover meg folkets krav.

USA kan kutte bistand

USAs president Barack Obama tok selv en telefon til Mubarak etter talen natt til lørdag.

— Jeg ba ham ta ansvar for å gi ordene mening, og understreket at vold ikke er måten å imøtekomme folkets klager, sa Obama, og understreket at han er rede til å samarbeide med regjeringen og folket for å sikre frihet og rettferdighet for det egyptiske folk.

— Folket har rett til å bli hørt, sa han i talen, men nevnte ingenting om hvilke metoder han vurderer å ta i bruk for å legge press på regjeringen, som er en av hans næreste allierte i den strategisk meget viktige regionen.

Tidligere meddelte presseansvarlig i Det hvite hus, Robert Gibbs, at USA kan komme til å kutte 1,5 milliarder av den årlige økonomiske støtten til landet, dersom politiet ikke begrenser voldsbruken, ifølge Wall Street Journal.

Det vil i så fall legge et sterkt press på Egypt, som er USAs nest største mottaker av økonomisk støtte.

Hvilken frihet?

Men demokratiforkjempere, blant dem den USA-baserte skribenten Mona al-Tahawi, har ingen tro på Mubaraks lovord.

— Hvilken frihet snakker han om? Beskjeden fra det egyptiske folk til Mubarak er fortsatt klar: Vi er ikke redde for deg, og vi vil fortsette å demonstrere til du går av, sier Tahawi i et intervju med Al Jazeera etter å ha hørt talen.

I en kronikk i New York Times påpeker hun at majoriteten av egypterne er under 30 år, og at de derfor utelukkende har levd under Mubaraks vanstyre.

— Facebook-generasjonen har hoppet bukk over de gamle herrene i egyptisk politikk og utløst det ingen har vært i stand til på flere tiår: Gateprotestene har trukket med seg tusenvis av egyptere fra alle mulige bakgrunner en kan forestille seg, skriver hun.

Nasjonalmuseet trues

Rundt midnatt fredag skal Tahrir-torget i hovedstaden være under hærens kontroll, mens demonstrantene søker tilflukt i sidegatene, ifølge Reuters.

Branner har herjet Kairo sentrum og truer nå med å sluke nasjonalmuseet i hovedstaden.

TV-bilder fra Al Jazeera viser hvordan flammene kun er noen få meter unna museet, som huser noen av verdens viktigste kulturskatter.

Det egyptiske regjeringspartiets (NPD) hovedkvarter i Kairo står i brann. Også en rekke andre bygninger, både i Kairo og andre byer, er påtent av demonstranter fredag, blant dem flere lokale partikontoret. Også regjeringskvartalet brenner. I tillegg prøvde demonstranter å storme det statlige fjernsynet, men soldater fra hæren drev demonstrantene ut av TV-bygningen.

Portforbud til lørdag morgen

Vredens dag er utviklet seg til å bli kaosets dag over hele Egypt. Verst var kampene i Alexandria, Suez og Kairo, og Reuters melder at totalt 18 mennesker har mistet livet i sammenstøt med politistyrkene.

Over hele Egypt er det fredag kveld innført portforbud frem til i morgen tidlig, etter de voldsomme sammenstøtene mellom politi og demonstranter. Ifølge egyptiske myndigheter spredte opptøyene seg spredt til 11 av landets 28 provinser.

Mubarak har kalt inn det militære for å gjenopprette ro og orden, men det har foreløpig hatt liten effekt. Flere tusen demonstranter, de fleste unge menn, er fortsatt i gatene fredag kveld, melder CNN. Der møtes de av politi med tåregass og gummikuler.

Den egyptiske hæren som er kalt inn, har foreløpig ikke konfrontert demonstrantene, melder VG Nett. Ifølge NTB har soldatene tatt oppstilling i Kairos gater med stridsvogner.

Flere døde og sårede

Minst fem personer mistet livet og 1.030 personer er såret i sammenstøtene i Kairo fredag, opplyser helsepersonell til nyhetsbyrået Reuters. I Suez er minst 13 drept, ifølge NTB.

Dermed stiger tallene ytterligere etter at det tidligere ble meldt at først 410, og deretter 870, var såret i sammenstøtene. Tallene er ikke bekreftet offisielt, og de ulike nyhetskanalene melder ulike dødstall.

Tilstanden er alvorlig for noen av de sårede som har skuddsår, heter det ifølge NTB.

En rekke politifolk er også blitt såret, men noe tall er foreløpig ikke kjent, tilføyer kildene.

Politiet kjørte ned demonstranter

TV-bilder fra Al Jazeera viser et pansret militærkjøretøy som regelrett kjører ned demonstranter i byen Suez, der de mest voldelige protestene skal ha foregått.

På bildene ser det ut som at kjøretøyet bevisst styres mot folkemengden.

ElBaradei i husarrest

  • Folket ønsker at regimet faller, ropte massene fredag, ifølge Reuters.

Dagen i dag har fått tilnavnet «Vredens fredag». Fredsprisvinner og opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei sluttet seg tidlig fredag til demonstrantene i den egyptiske hovedstaden. Han ble først tilbakeholdt av politiet i en moské i byen, og er nå plassert i husarrest.

— Det er klart det er en sikkerhetsrisiko mot meg i dag, men det er verdt å ta den risikoen. Når man ser sitt land i en slik tilstand er man nødt til å ta risiko, sa han til britiske The Guardian før han ble tatt av politiet fredag.

— Jeg kommer til å være med folket i dag, sa han.